Foto: Sofia Helsén

Yrkespaket Servering

Yrkespaket Servering är en tvåårig utbildning där du läser en kombination av gymnasiekurser som gör att du kan söka jobb inom serveringsyrket.

Yrkespaket är en utbildning för dig som går på ett introduktionsprogram och som vill lära dig grunderna i ett yrke. Som serveringspersonal är man restaurangens ansikte utåt och huvuduppgiften är att se till att gästerna får god service. Du bör också kunna ge förslag på vilken dryck som passar till den maträtt som valts. Du har också kännedom om hur man blandar drinkar. Tempot på en restaurang är ofta högt och du behöver därför vara serviceinriktad och stresstålig. Yrkespaket Servering förbereder dig för att söka jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Du läser en kombination av gymnasiekurser som gör att du kan söka jobb inom yrket. Utbildningen är två år.

Kurser

Du läser svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska på grundskolenivå och yrkesämnen på gymnasienivå, till exempel kurser som hygien, livsmedel- och näringskunskap, branschkunskap inom restaurang och livsmedel och service och bemötande. Praktik (APL) Du kommer att vara ute på en arbetsplats under minst halva din utbildning. Lärare från skolan kommer att besöka dig regelbundet för att bedöma dina kunskaper tillsammans med dina handledare på arbetsplatsen.

Efter din utbildning

När du är klar med utbildningen får du ett gymnasieintyg. Målet är att du ska kunna söka jobb inom det yrke som du utbildat dig för. Som serveringspersonal finns det många olika arbetsplatser, allt från en kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett hotell eller ett kryssningsfartyg. På sommaren kan man arbeta som serveringspersonal på skärgårdskrogar medan det under vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar. Om du vill ta en gymnasieexamen senare kan du komplettera med kurser på vuxenutbildningen.

Ansökan

Du söker till programmet tillsammans med din studie- och yrkesvägledare. Här kan du läsa mer om utbildningen Yrkespaket Servering.