Varmrätt med kyckling, potatis, grönsaker och sås. Foto: Christer Andersson.

Programinriktat val


Den här utbildningen vänder sig till dig som ännu inte är helt behörig till gymnasieskolan, men som vill börja på Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller på Hotell-och turismprogrammet.

Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av mat eller besöksnäringen och tänker dig ett yrke som bagare, kock, servitör eller ett jobb inom hotell och turism.

Du kan välja att gå på programinriktat val på Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller på Hotell- och turismprogrammet. Utbildningen är integrerad i det program du valt. Det innebär att du följer programmets ordinarie timplan i alla ämnen förutom matematik eller engelska, som du först läser färdigt på grundskolenivå.

När du har fått godkända grundskolebetyg i matematik och engelska samt ytterligare sex grundskoleämnen, fortsätter du utbildningen som behörig gymnasieelev. Om du läser engelska eller matematik grund i år 1 och blir godkänd läser du respektive gymnasiekurs i år 2. I vissa fall kan du behöva komplettera dina betyg under ytterligare en termin.

Utbildningens innehåll:

  • Engelska,  grundskole- eller gymnasiekurs
  • Matematik, grundskole- eller gymnasiekurs
  • Ordinarie timplan på valt program, Restaurang- och livsmedel eller Hotell- och turism