En elev bär ut mat till gäster. Foto: Christer Andersson.

Yrkespaket Servering

Yrkespaket Servering är en tvåårig utbildning där du läser en kombination av gymnasiekurser som gör att du kan söka jobb inom serveringsyrket.

Yrkespaket är en utbildning för dig som går på ett introduktionsprogram och som vill lära dig grunderna i ett yrke. Som serveringspersonal är man restaurangens ansikte utåt och huvuduppgiften är att se till att gästerna får god service. Du bör också kunna ge förslag på vilken dryck som passar till den maträtt som valts. Du har också kännedom om hur man blandar drinkar. Tempot på en restaurang är ofta högt och du behöver därför vara serviceinriktad och stresstålig. Yrkespaket Servering förbereder dig för att söka jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Du läser en kombination av gymnasiekurser som gör att du kan söka jobb inom yrket. Utbildningen är två år.

Kurser

Du läser yrkesämnen på gymnasienivå, till exempel kurser som hygien, livsmedel- och näringskunskap, branschkunskap inom restaurang och livsmedel och service och bemötande.

Kurser och poäng

 • Hygien, 100 poäng
 • Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng
 • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng
 • Service och bemötande 1, 100 poäng
 • Service och bemötande 2, 100 poäng
 • Matlagning 1, 100 poäng
 • Servering 1, 100 poäng
 • Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 poäng
 • Matsalshantverk, 100 poäng
 • Servering 2, 200 poäng
 • Frukost och bufféservering, 100 poäng

Praktik (APL)

Du kommer att vara ute på en arbetsplats under minst halva din utbildning. Lärare från skolan kommer att besöka dig regelbundet för att bedöma dina kunskaper tillsammans med din handledare på arbetsplatsen.

Efter din utbildning

När du är klar med utbildningen får du ett gymnasieintyg. Målet är att du ska kunna söka jobb inom det yrke som du utbildat dig för. Som serveringspersonal finns det många olika arbetsplatser, allt från en kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett hotell eller ett kryssningsfartyg. På sommaren kan man arbeta som serveringspersonal på skärgårdskrogar medan det under vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar. Om du vill ta en gymnasieexamen senare kan du komplettera med kurser på vuxenutbildningen.

Ansökan

Du söker till programmet tillsammans med din studie- och yrkesvägledare.

Vad du som studie- och yrkesvägledare behöver veta

Yrkespaket Servitör/Servitris på Ester Mosessons gymnasium är två år. Målsättningen är att eleven ska bli anställningsbar och kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Efter avslutad utbildning ska rektor upprätta ett gymnasieintyg som visar de kunskaper som eleven fått i form av betyg, men även andra relevanta kunskaper och erfarenheter ska framgå, till exempel genomförd yrkespraktik.

Eleven söker till programmet med vägledning av en studie- och yrkesvägledare i antagningssystemet INDRA. Övergångar till och från programmet görs efter samråd mellan elev (och vårdnadshavare för omyndig elev), avlämnande rektor, representant för Avdelningen för planering och utveckling, Utbildningsförvaltningens kartläggare och mottagande rektor.

Frågor om utbildningen?

Du är välkommen att kontakta:

Tf. rektor för Hotell-och turismprogrammet, IMY och förberedelseprogram

Linda Peterson
E-post: linda.peterson@educ.goteborg.se
Mobil: 070-776 71 88