Bageri och konditori


Inriktningen bageri/konditori är en utbildning för dig som vill baka bröd, bullar, kakor, tårtor och bakelser.

Du lär dig ett gediget och traditionsfyllt hantverk som ständigt utvecklas och förnyas. Du får lära dig bakning av alla de slag: kaffebröd, olika matbröd, surdegsbak med mera. I konditoriet blir det alla sorters tårtor, bakelser, choklad, marsipan och konfektyrer. Glasstillverkning förstås och andra härliga efterrätter. Du lär dig om bakprocessen, om olika ingredienser och om hur de fungerar tillsammans. Du får möjlighet att skapa eget och använda din kreativitet. Produkterna som tillverkas säljs på Esters Salutorg.

Delar av utbildningen är APL, arbetsplats­förlagt lärande, då du är på en arbetsplats och "praktiserar". Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Göteborg och tillsammans ger vi dig en bra grundutbildning och branschvana. Under tredje året har du möjlighet att göra en del av din APL ute i Europa genom det EU-finansierade samarbete som vi har med bageri- och konditoriskolor i andra länder.

Efter utbildningen kan du arbeta i bageri, på konditori eller på kafé. Det finns många olika typer av arbetsplatser, såsom bagerier i stora livsmedelsbutiker där man kan välja om man vill arbeta morgon eller eftermiddag, stora bagerier som säljer till många butiker och små bagerier/konditorier där tillverkningen sker innanför butiken där produkterna säljs. En del företag specialiserar sig på exempelvis tårtor, chokladpraliner eller surdegsbröd medan andra har ett mer blandat sortiment.

Exempel på vidareutbildning inom branschen: diplomerad konditor, diplomerad bagare, gesällprov och mästarprov.