19. Välj en upplevelsepresent


Vad ger du till den som redan har allt? En upplevelse förstås. Det är inte bara uppskattat utan också miljösmart.

Ge bort en upplevelse– därför är det viktigt

Att få eller ge bort en upplevelse istället för prylar ger många miljöfördelar. Det går åt mindre material, kräver i allmänhet mindre energi och ger mindre avfall.

Vad kan du ge bort?

Ett teaterbesök, en kajakpadd­ling, en pysselkväll … det viktiga är att upplevelsen inte påverkar miljön i någon större utsträckning.

Tryter fantasin?

Fler tips på miljösmarta presenter till den som har allt: biobiljetter, stå upp-show, nöjespark, museum, behandling, spa, endagskurs i bakning, matlagning, hantverk, odling, improvisationsteater, mat- och dryckesprovning, höghöjds­bana, ridning, brunch, lunch, middag, fika, utflykt, picknick, vandringsdag, cykla dressin, yogaklass, personlig träning, hyra en sporthall och spela bollspel, äventyrsbad, mordgåta, escapegame, spelkväll eller pysselkväll hemma, prenumeration på ljudböcker, medlemskap i förening.

Säg nej till giveaways

Behöver du ännu en reflex, penna eller nyckelband? Försök att undvika giveaways som du vet med dig snart ändå kommer att hamna i papperskorgen.

Du sparar till exempel 1,9 kg avfall och minskar CO2e med 9,3 kg om du istället för att ge bort en juicepress ger ett presentkort på en materialsnål upplevelse, som en massage.