Experten

10 steg för dig som vill maximera ditt förebyggandearbete

21. Välj rengöringsmedel som inte smutsar ner

Smutsar du ner när du gör rent? Genom att dra ner på antalet produkter du använder för städning, tvätt, disk och hygien kan du minska både avfall och utsläpp av miljöskadliga ämnen.  

22. Välj bort tidskrifter du inte vill ha

Får du tidskrifter som du egentligen inte är intresserad av? Säg upp dem och minska ditt avfall.  

23. Välj att handla i lösvikt

Ett bra sätt att minska mängden förpackningar är att handla i lösvikt. I Göteborg finns än så länge ingen helt förpackningsfri butik, men vissa varor kan du förmodligen redan köpa i lösvikt där du brukar handla. Våga fråga!

24. Välj en mindre garderob

Har du för mycket kläder i garderoben? Du är inte ensam. Hela 86 procent av de svenska konsumenterna anser sig ha mer kläder och skor än de behöver. Så varför inte välja att laga, byta eller sy om istället för att alltid köpa nytt?

25. Välj att behålla kök och badrum längre

Funderar du på att byta kök eller badrum? Fundera gärna lite till innan du gör slag i saken. Kanske kan du renovera vissa delar istället. Det ger mindre avfall och mindre hål i plånboken.

26. Välj att vårda, klä om och reparera

Håll dina grejor i gott skick, så slipper du köpa nytt och belasta miljön i onödan. Så enkelt är det.

27. Välj att omge dig med färre elprylar

Hur många elprylar behöver du egentligen? Kan du kanske klara dig med färre så gör du en viktig insats för miljön.

28. Välj tygblöjor

Har du spädbarn som använder engångsblöjor? Genom att gå över till tygblöjor kan du minska avfallet med 220 kilo per år och spara upp till 4 200 kronor.

29. Välj menskopp istället för bindor och tamponger

Söker du ett miljövänligare alternativ till bindor och tamponger? En menskopp är ett smart val. Du får mindre avfall att ta hand om och mer pengar över.

30. Välj digitala kvitton istället för papperskvitton

Behöver du kvitto? I så fall, fråga om du kan få det digitalt istället för på papper. Allt fler butiker inför nu den här möjligheten för sina kunder. Bra för dig och bra för miljön.