29. Välj menskopp istället för bindor och tamponger


Söker du ett miljövänligare alternativ till bindor och tamponger? En menskopp är ett smart val. Du får mindre avfall att ta hand om och mer pengar över.

Byt till menskopp – därför är det viktigt. Du kan spara nästan en tusenlapp per år genom att använda menskopp istället för bindor och tamponger. Påverkan på klimatet minskar med 12 kg CO2e och avfallet med över 3 kg.

500 miljoner mensskydd per år

Bindor och tamponger består av plast och papper. De kan inte materialåtervinnas utan går till förbränning. Totalt förbrukas 500 miljoner bindor, tamponger och trosskydd i Sverige varje år.

Är menskopp en ny grej för dig?

Menskopp är en liten skål av silikon som förs upp i slidan och samlar upp mensblodet. Menskoppen absorberar inte fukt vilket gör att den inte torkar ut slemhinnor som tamponger gör. Risken för infektioner är också mindre än med tampong.

En menskopp håller länge

En menskopp kan hålla i upp till tio år. Den enda skötsel den behöver är att man desinficerar den genom att koka den några minuter i vanligt vatten en gång i månaden. Sen lägger man den bara torrt och luftigt i den lilla påsen som följer med i väntan på nästa mens.

Tvättbara bindor

Ett annat alternativ till mensskydd i engångsmaterial är tvättbara bindor och tamponger. Det finns även trosor med inbyggd absorbtion.

Visste du att varje kvinna i genomsnitt använder 20 000 engångsbindor eller tamponger under sin livstid?

Du sparar 970 kr, minskar ditt avfall med 3,2 kg och CO2e med 12 kg om du använder menskopp istället för tampong­er och bindor.