All in mot matsvinn!

Varje göteborgare slänger i snitt 15 kg mat per år – fullt ätbar mat. Det är ju inte klokt, eller hur? Göteborgs Stads mål är att matsvinnet ska halveras till 2030. För att lyckas behöver vi göra detta helhjärtat – gå ALL IN. Här finns massor av smarta tips för att minska svinnet.

Svinnenkla tips för att minska matsvinnet

Tips 1: Gör en svinnfärssås

Färssåsen är en tacksam maträtt där du kan addera lite vad som helst, oavsett vilket protein du väljer. Tärna ner en zucchiniände, riv i en ensam potatis eller skeda i creme fraiche-slatten. Ät och njut av din svinnsmarthet

Tips 2: Matlådan håller svinnlänge

Vi slänger massor av tillagad mat innan den hunnit bli det minsta dålig. Din vanliga matlåda har oftast en livstid på en hel vecka i kylskåp. Titta, lukta och smaka innan du slänger!

Tips 3: Svinnventera mera

Glöm inte kolla vad som finns hemma innan du handlar och utgå alltid från de matvaror som har kortast datum när du lagar mat. Ett toppentips som minskar både svinn och matbudget!

Tips 4: Fryst mat är svinnsmart

Bröd är det vi slänger allra mest av. Att skiva och frysa in bröd gör att det håller längre. Då kan du ta upp och tina efter behov. Och förvara aldrig bröd i kylen, det blir bara svinntorrt.

Tips 5: Hylla svinnet

Märk upp en av kylskåpshyllorna med ”Ät först”. Här ställer du allt som är öppnat eller behöver ätas snart. Praktiskt och överskådligt för hela familjen! 

Här hittar du fler svinnenkla tips för att minska matsvinnet!  

Att komma till svinnsikt – lär dig mer om matsvinn

Vad är matsvinn?

Matsvinn är mat och dryck som skulle kunnat ätas eller drickas men som i stället slängs. Genom att lära dig hur mer om hur matsvinn uppstår kan du också förhindra det. Varför det detta viktigt? Jo, matsvinn är miljöpåfrestande – maten står för 26 procent av svenskarnas klimatutsläpp. Dessutom är det slöseri med både tid och pengar att slänga ätbar mat.

Hur mycket mat slänger vi?

En tredjedel av all mat som produceras i världen blir svinn. I Göteborg slänger vi cirka 15 kilo ätbar mat per person och år. Totalt blir cirka 9 000 000 kilo, eller 9 000 ton, matsvinn varje år! Och då har vi ändå inte räknat med den flytande maten som hälls ut i vasken.

Vad slänger vi mest?

Det vi slänger mest är frukt och grönt, tätt följt av matrester och bröd.

Här kan du läsa mer om matsvinn, vilken mat vi slänger, vad det kostar och målet om att minska matsvinnet.