4. Välj bärkasse du kan använda flera gånger
Att använda samma bärkasse många gånger istället för att köpa en ny varje gång du handlar är både ekonomiskt och miljömässigt klokt. Välj alltså en bärkasse du kan använda gång på gång...
Välj flergångskasse – därför är det viktigt
Oavsett vilket material din bärkasse är gjord av är det viktigaste att du använder den många gånger. Du slipper en onödig utgift och naturen och klimatet slipper en onödig belastning.
Vilken typ av kasse ska jag välja?
Att tillverka tygkassar kräver mycket energi, vatten och kemikalier. Men en tygkasse som används i många år är ändå ett bra alternativ, särskilt om den är gjord av textil som annars skulle slängts. Plastkassar kräver inte lika mycket resurser att tillverka, men kan hamna i naturen där de ställer till skada. Kassar i syntetmaterial kan tillverkas av återvunnen plast. Efter att ha använts 10 till 40 gånger är polyesterkassens miljöpåverkan på samma nivå som för engångskassar i bioplast.
Ha alltid en flergångskasse till hands
En fördel med flergångkassar i syntetmaterial är att de tar minimalt med plats och är enkla att ta med sig.
Mindre plast ger mindre skräp
Plastavfall har blivit ett av våra allvarligaste nedskräpnings-problem. I Sverige använder vi i genomsnitt ungefär 100 plastkassar per person och år. För att minska plastanvändningen har EU satt som mål att antalet ska halveras fram till 2025. Ställer du upp på det?
En använd plastkasse funkar väl bra som soppåse?
Så är det många som tänker. Men det är bättre och billigare att lägga restavfallet i tunna påsar som är avsedda för just avfall. De påverkar inte miljön lika mycket som de plastkassar du köper i affären.
Om plastkassen återvinns då?
Även om plastkassen återvinns är det 3,5 gånger bättre för klimatet om den inte produceras alls.
Beräkningen baseras på att göteborgaren väljer att använda två flergångskassar i polyester istället för engångskassar i plast per år när hen handlar mat.