18. Välj begagnade leksaker


Byt, låna, skänk, hyr eller köp begagnat. För den som använder en leksak för första gången är den alltid ny, även om någon annan använt den förut.

Välj begagnade leksaker – därför är det viktigt

Leksaker som ditt barn tröttnat på kan vara jättespännande för någon annan. Sälj eller skänk bort dem istället för att slänga, så kan du minska avfallet med över 30 kg och spara 800 kr per år.

Byt, låna, skänk eller köp begagnat

Köp och sälj på second hand, loppis eller på nätet. Byt eller skänk leksaker ditt barn har vuxit ifrån och fråga vad du kan få från släkt och vänner. Kolla upp om det anordnas en bytesdag i närheten, eller om det finns möjlighet att hyra lek-saker där du bor. Att låna först är ett bra sätt att testa om en ny leksak går hem eller inte.

Leksaksbiblioteket

I Majorna i Göteborg finns Sveriges första leksaksbiblio­tek med leksaker för barn i alla åldrar. Där kan du också låna bärselar, sittvagnar och resesängar för barn. På Fritidsbanken finns sport-och fritidsprylar att låna. På vissa bibliotek kan du låna sällskapsspel. Läs mer på goteborg.se/delamera.

Visste du att ...

  • ett barn i åldern tre till fem år i genomsnitt har 536 leksaker?

Du minskar ditt avfall med 32 kg, minskar CO2e med 47 kg och sparar 800 kr om du följer råden. Beräkningen baseras på att hälften av de införskaffade leksakerna är begagnade och att hälften skänks eller säljs vidare när barnet vuxit ifrån dem.