28. Välj tygblöjor


Har du spädbarn som använder engångsblöjor? Genom att gå över till tygblöjor kan du minska avfallet med 220 kilo per år och spara upp till 4 200 kronor.

Välj tygblöjor – därför är det viktigt. Att byta från engångsblöjor till tygblöjor innebär inte bara en stor kostnadsbesparing. Klimatpåverkan minskar med 300 kg CO2e och avfallet med 220 kg. Varje år!

Engångsblöjor – en tung belastning

Engångsblöjor är en tung belastning både för klimatet och plånboken. Under de år som barnet behöver blöja går det åt ungefär 6 000 stycken. Totalt kostar de mellan 7 000 och 14 000 kronor. Att skaffa tygblöjor kostar förstås också pengar, men din årliga bespa­ring blir ändå 4 200 kronor jämfört med att köpa engångsblöjor.

Tygblöjor ett bra alternativ

Tygblöjor kan tvättas och användas gång på gång. Det finns många olika sorter, från traditionella vikblöjor med ullbyxa till blöjbyxor med tvätt­bara inlägg, allt-i-ett-blöjor och hybridblöjor med tvättbara blöjbyxor som både kan användas med engångs- och flergångsinlägg.

Spara pengar

Du tjänar in kostnaden för nya tygblöjor ganska snabbt, och ännu snabbare om du köper begagnade. Det finns en stor begagnatmarknad för tygblöjor.

Största delen är plast

Engångsblöjor består till största delen av plast som tillverkas av fossila råvaror och påverkar klimatet. Blöjorna materialåtervinns inte utan går till förbränning.

Byta blöja på stan?

Med en wet-bag kan använda tygblöjor förvaras på ett bra sätt utan besvärande lukt.

Visste du att barn som använder tygblöjor blir blöjfria 12 till 24 månader tidigare än barn som använder engångsblöjor?

Du minskar ditt avfall 220 kg, CO2e med 300 kg och du sparar 4 200 kr om du väljer att låta ditt barn använda flergångsblöjor i tyg istället för engångsblöjor under barnets blöjtid på 2,5 år.