14. Välj flergångspåsar för frukt och grönt


Även små plastpåsar kan göra stor skada, inte minst om de hamnar i havet. Men det finns bra och bekväma alternativ.

Välj flergångspåsar – därför är det viktigt

Genom att använda flergångspåsar när du handlar frukt och grönt kan du minska ditt avfall med ett halvt kilo om året. Men det är inte alltid vikten väger tyngst. Här är det din insats för att minska spridningen av plast i naturen som har störst betydelse.

Ta med egna påsar när du handlar

Många livsmedelsbutiker säljer små påsar i flergångsmaterial, som är praktiska att ta med när du handlar. Ha alltid några i väskan, så glömmer du dem inte. Hittar du inga i din butik, så kolla på nätet. Eller varför inte sy en själv?

Behövs påsar när det finns skal?

Frukt och grönsaker med tjockare skal klarar sig ofta bra utan påse.

Hur många påsar använder du?

Om du som många andra använder cirka fem små plastpåsar i veckan för att köpa frukt och grönt, blir det 260 om året.

Hur är det med plastpåsar i förnybart material?

Även så kallad bioplast och komposterbar plast har nack­delar. ”Komposterbara” plast­påsar bryts inte ner i våra av­fallssystem och får inte läggas i matavfallet. De kan heller inte användas till ny plast. Bioplast kan återvinnas till ny plast men inte komposteras. Bioplasten tillverkas ofta av livsmedels­grödor, vilket är kontroversiellt i en värld där många inte har mat för dagen. Därför är det bäst att inte använda engångs­plastpåsar alls.

Plast skadar djur och natur

Plastpåsar i naturen är ett stort problem, inte minst för livet i havet. Djur trasslar in sig i plastpåsarna eller äter dem, blir sjuka och dör. Plasten bryts inte ner utan blir till mikroplast som både djur och människor får i sig. Hur mikroplaster påverkar människors hälsa på lång sikt är än så länge okänt. Men man vet att de fungerar som en magnet för kemikalier som koncentreras i kroppen.

Följer du råden minskar du ditt avfall med 0,51 kg och CO2e med 1,8 kg. Beräkningen baseras på att göteborgaren väljer att köpa frukt och grönt i flergångspåsar istället för engångspåsar.