21. Välj rengöringsmedel som inte smutsar ner


Smutsar du ner när du gör rent? Genom att dra ner på antalet produkter du använder för städning, tvätt, disk och hygien kan du minska både avfall och utsläpp av miljöskadliga ämnen.

Rätt rengöringsmedel – därför är det viktigt. Skippa sköljmedlet, välj fast tvål istället för flytande och undvik antibakteriella specialmedel så har du städat bort de värsta miljöbovarna från tvättstuga och badrum. Sparar pengar och minskar avfall gör du på kuppen.

Har du konserveringsmedel i badrumsskåpet?

Flytande tvål, duschkräm och schampo innehåller konserveringsmedel. De är till för att förhindra mögel, men vissa har också hormonstörande effekter. Fasta tvålar innehåller inget vatten och behöver inget konserveringsmedel. En del är rädda för att det ska finnas bakterier på fast tvål. Men om tvålen hanteras på rätt sätt kan inga bakterier växa på den.

Låt tvålen torka upp genom att ha den i en tvålkopp med hål i botten så att luft kan komma åt även underifrån. Schampo, raktvål och andra kroppsvårdsprodukter finns också i fast form.

Tvätta rent på skonsamt sätt

Sköljmedel gör tvätten mjuk men belastar naturen med mil­jöfarliga och svårnedbrytbara ämnen. Häll en matsked ättika i sköljmedelsfacket nästa gång du tvättar istället, det går lika bra.

Gör rent hus i städskåpet

Såpa eller diskmedel. Det är oftast allt som behövs för att klara veckoständningen.

Husmorstips som håller

Såpa, citron, ättika och bikarbonat är ofarliga, väl beprövade rengöringsmedel som kan användas till nästan allt, från fläckborttagning till fönsterputs. Kolla på nätet vad som ska användas till vad.

Färre produkter, färre förpackningar, mindre avfall

Med färre onödiga rengörings­produkter hemma får du mer utrymme över och mindre förpackningsavfall att ta hand om.

Beräkningen baseras på att du väljer att använda fast tvål istället för flytande tvål och duschkräm, och slutar använda sköljmedel: Då minskar du ditt avfall med 0,3 kg, CO2e minskar med 1,2 kg och du sparar 200 kr.