23. Välj att handla i lösvikt


Ett bra sätt att minska mängden förpackningar är att handla i lösvikt. I Göteborg finns än så länge ingen helt förpackningsfri butik, men vissa varor kan du förmodligen redan köpa i lösvikt där du brukar handla. Våga fråga!

Handla i lösvikt – därför är det viktigt. Färre förpackningar ger mindre avfall och mindre klimatpåverkan. Så om du har möjlighet att handla i lösvikt. Gör det för miljöns skull.

Våga fråga i din livsmedelsaffär

En del varor går redan att köpa i lösvikt i vanliga livs-medelsaffärer. Fråga i din butik vilka produkter du kan köpa i flergångsförpackningar som du själv tar med. Och ställ krav – ju fler vi blir som efterfrågar en viss tjänst, desto större chans att butiken möter upp.

Specialbutiker och ekobutiker säljer ofta i lösvikt

Bagerier, fiskhandlare, charkuterier och småbutiker för kaffe och te säljer ofta sina produkter i lösvikt. Det gör även ekobutiker och specialbutiker för kroppsvård.

Gör mer för att minska förpackningsavfall och svinn

  • Undvik produkter som har flera lager förpackningar.
  • Välj rätt storlek på förpackningen. För stora förpackningar leder ofta till svinn och för små till onödigt mycket förpackningsavfall.
  • Töm förpackningarna ordentligt innan du lämnar dem till återvinning.

Förpackningsfria butiker, finns det?

Ja, i Sverige har vi än så länge två helt förpackningsfria butiker, en i Malmö och en i Västerås. I Tyskland finns över 100 stycken.

Sök på Zero Waste på webben

Vill du ha fler tips om hur du kan leva förpacknings- och avfallssnålt, sök på Zero Waste på nätet och sociala medier. Det finns många som har avfallssnålhet som livsstil och gärna delar med sig av sina knep.

Du kan minska ditt avfall med 0,45 kg och CO2e med 3,7 kg. Beräkningen baseras på att göteborgaren väljer att handla havregryn, ris, bönor, olja och te i lösvikt i egna burkar och flaskor.