Tankeväckande föreläsning om välfärd och rättvisa


Publicerad 7 april 2017

Rullstolsburna Anders Westgerd berättar om vägen till ett värdigt liv efter en olycka.


 Anders berättar om sitt liv.

Sa15b fick besök av Anders Westgerd som är verksamhetsledare på GIL (Göteborg Independent Living). Det var en föreläsning där Anders berättade om sitt liv från liten parvel som badar i kökshon, till att han blev chef för det stora assistanskooperativet GIL.

Den stora vändpunkten i livet kom när Anders fick en allvarlig ryggmärgsskada i 20-årsåldern. Hans berättelse handlar om vägen till ett värdigt liv efter olyckan. Vad händer med identiteten när man inte längre kan gå? Han berättar om sitt arbete i GIL med att väcka opinion för situationen för människor med funktionsvariationer.

 - Vi fick höra exempel från hans egna erfarenheter, som att i kassan i affären få höra "men så duktig du är som handlar själv", som på krogen "så roligt att sådana som du får komma ut". Vi fick vara med på en tankeväckande, rolig och stark resa genom Anders liv och arbete, berättar samhällskunskapslärare Annika Buregård Eklund.

Så här säger några elever i klassen om vad de lärde sig och tog med sig av Anders berättelse;

"Jag har insett att samhället inte är särskilt anpassat för personer i rullstol och att vi behöver göra något åt det"

"Jag förstår nu hur snabbt livet kan ändras och hur svårt det kan vara att acceptera en stor förändring och att lära sig att leva med den." Jag förstår nu även hur svårt det är för rullstolsburna att ta sig in på vissa ställen och de har inte tillträde överallt."

"Det var intressant att höra hans historia om depression och hopplöshet till att allt blev bra tillslut och hur framgångsrik han blev."

"Jag har förstått hur livet kan ändras från en dag till en annan och att man trots trauma eller katastrof kan skapa ett liv som är värt att leva."

"Jag har fått en förståelse för hur folk ser på en person som har en synlig funktionsnedsättning och hur man behandlas."