Kultur och fritid

Även du som har en funktionsnedsättning ska kunna ha en aktiv fritid. Här kan du hitta kultur- och fritidsaktiviteter som kan passa dig.

Aeroseum

Stiftelsen Aeroseum arbetar med att bevara tidigare militära berganläggningar vid Göteborg City Airport (f.d. Säve flygplats) som ett underjordiskt, levande flygmuseum och upplevelsecenter. För mer information, besök Aeroseums webbplats.

Alfons Åbergs kulturhus

Alfons Åbergs Kulturhus är ett kreativt kulturhus för barn och deras vuxna. Här kan nyfikna barn leka, busa, klättra och upptäcka i ett hus fullt med finurliga saker. För mer information, besök Alfons Åbergs webbplats.

Aktivitetskatalogen

Aktivitetskatalogen riktar sig till dig med psykisk ohälsa. Här kan du hitta meningsfull sysselsättning och aktiviteter som passar just dig.  Aktivitetskatalogen riktar sig även till dig som i ditt arbete kommer i kontakt med personer med psykisk ohälsa. Aktivitetskatalogen är en verksamhet som finns i Göteborgs Stads aktivitetshus. 

Bad och simhallar

Information om bad- och simhallar hittar du på sidan Bad- och simhallar.
Här kan du läsa mer om tillgänglighet på badplatser.

Bibliotek

Det finns alltid ett bibliotek nära dig, digitalt och i din stadsdel. Du är välkommen till vilket du vill, oavsett var du bor. Du använder våra digitala tjänster, lånar och lämnar tillbaka på samma sätt överallt. Det är alltid gratis och öppet för alla.
 Bibliotek - Göteborgs Stad (goteborg.se)

På Stadsbiblioteket kan du välja mellan hundratals aktiviteter varje år. Här kan du delta i författarsamtal, skrivarkurser, bokcirklar, datorhandledning och mycket mer. Allt är gratis. Stadsbibliotekets program   

Danskompaniet Spinn

Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani med professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar. Konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg bildade kompaniet i mars 2010. Vi är ett internationellt danskompani som har sin bas i Göteborg.

Dalheimers hus 

Dalheimers hus är byggt och anpassat för personer med fysiska funktionsnedsättningar. I första hand erbjuder Dalheimers hus stöd till personer i Göteborg genom daglig verksamhet, korttidsboende, friskvård och annat stöd. I huset hittar du bland annat en restaurang, ett gym, en bassäng och ett bibliotek.

Eldorado

Eldorado erbjuder aktivitet, kunskap och kultur för personer med intellektuella funktionsnedsättningar på en tidig utvecklingsnivå. Du är välkommen att besöka olika aktiviteter, gå på kurs eller komma på studiebesök, ta del av olika kulturevenemang, lyssna på musik i musikkaféet eller bara umgås.

Fritidsbanken 

Fritidsbanken Plikta är en plats där du kan låna sport- och fritidsprylar kostnadsfritt, ungefär som när du lånar en bok på ett bibliotek. Syftet är att uppmuntra barn och ungdomar till spontanidrottande och att bidra till en mer hållbar miljö där vi tar tillvara på prylar som andra kan ha glädje av. Fritidsbanken Frölunda

Friskis & Svettis

Enkeljympa bygger på vår Jympa. Det betyder träning för hela kroppen med enkla rörelser och stor portion glädje. Enkeljympa vänder sig främst till personer med intellektuell funktionsvariation, en bred målgrupp med olika behov och förutsättningar. Var och en deltar utifrån egen förmåga.

Friskvårdsklubben

Friskvårdsklubben är en ideell förening för personer som har eller haft psykisk ohälsa eller psykiska funktionsnedsättningar. Det finns möjligheter att komma och pröva på olika aktiviteter.

Kulturskolan

Kulturskolan i Göteborg erbjuder frivillig undervisning i estetiska ämnen och är till för dig som är mellan 6 och 19 år gammal. Du ansöker till kulturskolan i det stadsområde där du bor. Göteborgs kulturskolor är öppna för alla barn och ungdomar och har Kulturskolelots som kan hjälpa dig att hitta rätt aktivitet utifrån dina behov och önskemål. FMT (funktionsinriktad musikterapi) är till för dig som behöver extra stöd. 

Lägerverksamhet

Lägerverksamheten arrangerar läger för dig som är barn, ungdom, ung vuxen eller senior. Det finns läger för dig som till exempel har en funktionsnedsättning eller läger för dig som behöver byta miljö. Det finns lägerverksamhet året om.
Mer information finner du på Lägerverksamheten.  

Lär dig simma i Göteborg

Vill du lära dig att simma? Har du nån form av funktionsnedsättning vill vara med i ett sammanhang där du träffar andra som också har funktionsnedsättning, träffar ledare som kan simning och som är utbildade och har erfarenheter som ledare för barn och ungdomar som har olika funktionsnedsättningar? Vill du komma till träningen och veta att alla kan ditt namn och att du är saknad om du är borta från nån träning nån gång?  MASS (Mölndals Allmänna Simsällskap)  

Föreningar som erbjuder Fritidsaktiviteter

Det finns många föreningar i Göteborg som riktar sig till barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Är ditt barn intresserad av idrott kan du titta in på Västra Götalands Parasportförbund/Göteborgskontoret webbplats eller på  3V HIF

KFUM Göteborg har en träffpunkt för unga med en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, kallad Tillsammans.

Passalen är en annan förening som  driver fritidsverksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

4H är en ideell organisation för barn och ungdomar mellan 7-25 år. 4H:s vision är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerande och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden. Visionen ska uppnås genom att i samspel med människor och natur upptäcka deras rika värld och mångfald.

Grunden Bois är en idrottsförening, öppen för alla men speciellt för spelare med intellektuella funktionsnedsättningar. Grunden Bois värnar om att alla som vill ska kunna vara med i idrottsgemenskapen, oavsett idrottslig förmåga & nivå på funktionsnedsättningen.

Klangfärg är Västra Götalandsregionens resurscentrum för skapande inom LSS och särskola, och ingår i Kultur i Väst. Vi arbetar för alla människors rätt att komma till tals med de skapande uttryckssätten. Hos Klangfärg kan du som arbetar med personer med intellektuell funktionsnedsättningar få stöd och inspiration till hur du kan utveckla den skapande verksamheten på din arbetsplats eller i din kommun.

Liseberg

Liseberg är nordens största nöjespark. Mer information finner du på Lisebergs webbplats om Tillgänglighet i Lisebergsparken

 Plikta är Göteborgs mest besökta lekplats som passar både för småbarn och lite äldre barn. Många av lekredskapen går att använda av personer med fysisk funktionsnedsättning och även underlagen är tillgänglighetsanpassade.

Stall Lyckodalen

Ridterapi hästar kommunicerar genom kroppsspråk och är mycket uppmärksamma på våra rörelser. Detta gör att hästarna hela tiden ger respons på de signaler vi sänder ut, både fysiskt och mentalt. Detta innebär i sin tur ett terapeutiskt verktyg, man kan genom hästen läsa av patienten på olika plan.
Mötet och umgänget med hästarna kan användas som pedagogisk metod. Hästen utgör en spegel som kan hjälpa oss med utvecklingen på en rad områden, som t.ex. medvetenhet om det egna beteendet/självreflektion, socialt inkännande och medveten självutveckling.

Slottsskogen

Slottsskogen är göteborgarnas park sedan 1874 med natur och djur.

Språng

Språng möts de över funktionsgränserna i ett gemensamt intresse: scenkonsten. De erbjuder danskurser och scenkonstgrupper på olika nivåer för personer med och utan funktionsvariation. Deras mål är att alla ska ha rätt och möjlighet att utvecklas inom scenkonsten oavsett funktionsförutsättning.  

Träffpunkter för personer med funktionsnedsättning

Träffpunkter och finns i de flesta stadsområden. Här nedan hittar du samlad information om alla träffpunkter som finns nära dig. 

Träffpunkter för äldre

Här kan du delta i aktiviteter, ta en fika och få sällskap av andra. Det finns många träffpunkter runt om i Göteborg. Här nedan hittar du samlad information om alla träffpunkter. När du söker en träffpunkt som passar just dig, välj en inriktning exempelvis äldre över 65 år, för att avgränsa din sökning. Se vilka träffpunkter som finns nära dig.

Träffendansen

Här kan du se vilka band som spelar på Träffendansen. Lokalen är naturligtvis handikappanpassad. Plats Kvarnkullen mellan 19-22 Entré 150 kronor. Mer information finner du på Träffendansen 

Universeum 

Universeum är 8 000 kvadratmeter äventyr mitt i Göteborg. Mer information finner du på Universeums hemsida om Besöksinformation.