Detalj på naturleken, foto: Peter Svenson

Lekplatser


I Slottsskogen finns det många platser att leka på, såväl i den vilda naturen och på de vidsträckta gräsmattorna som på någon av lekplatserna. Naturlekplatsen och barfotaslingan i Azaleadalen och lekplatsen Plikta är populära besöksmål för både stora och små barn.

Naturleken

Naturleken kan barn leka, upptäcka och lära sig mer om vår natur. Lekplatsen är byggd för att passa in i naturen runt omkring, både vad det gäller lekredskap och materialval, som själva formen på lekplatsen. Lekplatsen är uppbyggd som en äventyrlig skogsstig. Längs vägen träffar du bland annat på olika djur och insekter, både som lekredskap och som små skyltar med information på svenska om djuren och deras värld. Naturleken ligger mellan Barfotaslingan och Café Azalea, som ligger i korsningen Säldammsbacken-Vedbacken.

Barfotaslingan

Barfotaslingan är en 300 meter lång sinnesslinga med flera olika slags markunderlag. Ta av dig skorna och strumporna och känn efter hur varje steg känns på de olika underlagen. Ibland känner vi tydligare om vi blundar, så prova gärna det. Det finns ett räcke av rep att hålla sig i om du tycker att det känns ostadigt. Barfotaslingan ligger innanför Naturleken, där finns skyltar på plats med karta och beskrivning.

Plikta, foto: Peter Svenson

Lekplatsen Plikta

Plikta är Göteborgs första utflyktslekplats - en spännande, fantasifull miljö som lockar både gammal och ung till lek, rörelse och möten. På Plikta finns personal på plats, nästan varje dag, året runt (se mer information nedan).

Lekplatsen är en av Göteborgs största, med fantasifulla lekredskap, plats för picknick, träning och grillar med mera. Många av lekredskapen går att använda av personer med fysisk funktionsnedsättning och även underlagen är tillgänglighetsanpassade. Här finns även utegym, boulebana, pingisbord och schackbräde.

Du kan läsa mer om Pliktas lekredskap i enhetskatalogen här på Göteborgs Stads webbplats och i appen Lekplatsen.
Plikta på goteborg.se
Lekplatsappen.se

Plikta aktivitetspark

Plikta aktivitetspark är den bemannade verksamheten på Plikta. Personalen är behjälplig med frågor, lånar ut cyklar, spel och lekredskap samt ordnar fritidsaktiviteter för barn och ungdomar i åldrarna 9–14 år.

Här hittar du öppettider, kontaktuppgifter och kalendarium för Plikta aktivitetsparks fritidsaktiviteter.

Grillar 

Det finns flera grillar på Plikta. Grillen i grillhuset är under tak och tillhör aktivitetsparkens verksamhet. Du som besökare får gärna använda dem när som helst. Tänk då på att du själv ansvarar för grillen och måste ta med dig egen kol och tändvätska.