Detalj på naturleken, foto: Peter Svenson

Lekplatser

I Slottsskogen finns det många platser att leka på. Såväl i den vilda naturen och de vidsträckta gräsmattorna, som på någon av lekplatserna. Naturlekplatsen och barfotaslingan i Azaleadalen och lekplatsen Plikta är populära besöksmål för såväl stora som små barn.

Naturleken

naturleken kan barn leka, upptäcka och lära sig mer om vår natur. Lekplatsen är byggd för att passa in i naturen runt omkring, både vad det gäller lekredskap och materialval som själva formen på lekplatsen. Lekplatsen är uppbyggd som en äventyrlig skogsstig. Längs vägen träffar du bland annat på olika djur och insekter, både som lekredskap och som små skyltar med information på svenska om djuren och deras värld. Naturleken ligger mellan Barfotaslingan och Café Azalea, som ligger i korsningen Säldammsbacken-Vedbacken.

Barfotaslingan

Barfotaslingan är en 300 meter lång sinnesslinga med flera olika slags markunderlag. Ta av dig skorna och strumporna och känn efter hur varje steg känns på de olika underlagen. Ibland känner vi tydligare om vi blundar, så prova gärna det. Det finns ett repräcke att hålla sig i om du tycker att det känns ostadigt. Barfotaslingan ligger innanför naturleken, där finns skyltar på plats med karta och beskrivning.

Plikta, foto: Peter Svenson

Lekplatsen Plikta

Plikta är Göteborgs första utflyktslekplats - en spännande, fantasifull miljö som lockar både gammal och ung till lek, rörelse och möten. På Plikta finns personal på plats, nästan varje dag, året runt (se mer information nedan).

Lekplatsen är en av Göteborgs största, med fantasifulla lekredskap, plats för picknick, träning och grillar med mera. Många av lekredskapen går att använda av personer med fysisk funktionsnedsättning och även underlagen är tillgänglighetsanpassade. Här finns även utegym, boulebana, pingisbord och schackbräde.

Du kan läsa mer om Pliktas lekredskap i enhetskatalogen här på Göteborgs Stads webbplats och i appen Lekplatsen.
Plikta på goteborg.se
Lekplatsappen.se

Plikta parklek

Det finns personal på Plikta nästan varje dag*. De lånar ut cyklar, spel och lekredskap samt ordnar aktiviteter för barn och ungdomar i åldrarna 6-16 år. 

I det röda huset på lekplatsen finns mikrovågsugn, skötbord och toaletter som alla besökare får lov att låna.

På grund av Covid-19 gör Plikta en del förändringar i sin verksamhet tillsvidare,
Plikta fortsätter med sin verksamhet utomhus men med vissa restriktioner: 

  • Om du är sjuk eller har symptom ber vi dig stanna hemma. Du är välkommen tillbaka till Plikta när du varit symtomfri i två dagar.
  • Lekredskap plockas ut när Plikta parklek har öppet.
  • Du som vill grilla tar med dig egen mat och ansvarar för både grillutrustning och släckning
  • Plikta-huset är stängt. Besökare hänvisas till offentliga toaletter och skötbord som finns utomhus.

Parklekens öppettider*:

Parkleken är öppen nästan alla dagar på året:*
måndag-lördag, klockan 10:00-17:00

Obs! Lekplatsen Plikta är öppen hela tiden, precis som en vanlig lekplats. Öppettiderna på den här sidan gäller de tider då personalen på Plikta Parklek är på plats.

Aktiviteter på eftermiddagar

Varje måndag till fredag mellan klockan 14:00 och 16:30 har parkleken aktiviteter för barn och unga mellan 6 och 16 år. Alla aktiviteter hålls utomhus. Det är alltid gratis att delta och du behöver inte anmäla dig i förväg. Aktiviteterna planeras utifrån olika teman, som byts varje vecka.

Plikta Parklek anordnar även kurser för barn och ungdomar. De annonseras i röda huset på lekplatsen och i Göteborgs Stads kalendarium.

Tända grillar

Det finns flera grillar på Plikta. Grillen i grillhuset tillhör parklekens verksamhet. Den har parkleken igång lördagar 12:00-15:00. De övriga grillarna på Plikta får du lov att använda när som helst. Tänk då på att du själv ansvarar för grillen och måste ta med dig egen kol och tändvätska.

Parklekens grill är tänd:

Grillen är tänd på lördagar 12:00-15:00. Du som vill grilla tar med dig egen mat.  (rödmarkerade helgdagar i kalendern är parkleken stängd)

Vill du grilla tillsammans med en större grupp, till exempel din skolklass eller förskolegrupp? Kontakta parkleken en vecka innan så förbereder dem en grill åt er.

Idéer och önskemål

Har du några synpunkter, önskemål eller förslag på aktiviteter eller kurser? Prata med personalen på Plikta Parklek, skicka e-post eller lämna din idé i förslagslådan på lekplatsen!

E-post: plikta@socialcentrum.goteborg.se
Telefon: 031 - 365 80 14, eller 031 - 365 80 03

Följ parkleken på sociala medier

Plikta Parklek finns på Facebook. Tryck på "gilla" för att ta del av dagliga uppdateringar om vad som händer på lekplatsen!
Länk till parklekens facebooksida

Du kan också följa oss på Instagram, www.instagram.com/pliktaparklek/.

Länkarna öppnas i nytt fönster.