Foto: Peter Svenson

Barnens zoo

På Barnens zoo kan du träffa olika svenska lantraser och gå in i en hage för att klappa några utav dem. Strax intill ligger ponnyridningen där barnen kan rida på Gotlandsrussen.

På Barnens zoo kan du bland annat träffa Gutefår, Jämtlandsget, Gotlandskanin och Orusthöna. Många av raserna som finns på Barnens zoo är hotade och ingår i genbanker för lantdjur.

Barnens zoo är stängt för säsongen. Det öppnar igen till våren 2024. 

Många av djuren som finns på Barnens zoo på sommaren, flyttar in i hagarna i Slottsskogens djurpark när säsongen är över. På Slottsskogens djurpark kan du se när djuren i djurparken matas varje dag.

Ponnyridning och klapp-hage

Det finns möjlighet för barnen att gå in i en hage för att närmare bekanta sig med djuren. Här finns alltid personal på plats, som med information och handledning gör mötet mellan barnen och djuren till en positiv upplevelse. Djuren väljer själva om de vill vara i sina bakhägn eller låta sig klappas i hagen

Intill Barnens zoo ligger ponnyridningen. Här kan barn 2–10 år rida på Gotlandsruss – Sveriges mest ursprungliga hästras

Ponnyridningen är stängd för säsongen. Den öppnar igen till våren 2024. 

Observera att vi kan behöva stänga kön till ponnyridningen tidigare i det fall att vi riskerar att inte hinna med alla som står i kö inom utsatt tid. Hästarna behöver vila efter klockan 16.30. 

Ponnyridningen kostar 20 kronor per barn och betalas med Swish.

Djurprat på Barnens zoo

Lyssna till våra djurvårdare när de berättar om djuren på Barnens zoo och deras speciella egenskaper. Tre gånger dagligen tittar vi närmre på och berättar om något av djuren som finns här.

Djurpraten startar igen när Barnens zoo öppnar för säsongen. 

Populärt besöksmål för barn som vill lära sig om djur

Foto: Peter SvensonBarnens zoo har varit ett populärt besöksmål i Slottsskogen ända sedan 1970-talet. Precis som Slottsskogens Djurpark är Barnens zoo inriktat på att lära både barn och vuxna mer om de djur vi har omkring oss. 

Det finns många möjligheter att lära sig mer om djur och natur på ett roligt sätt, både på Barnens zoo och i området runt omkring. I kycklinghuset kan du se hur ägg kläcks och titta på de små kycklingarna. Barnen kan också gissa vilket ägg som hör till vilken slags fågel. 

I området finns det information om Slottsskogens vilda djur och om rovdjuren i Sverige. Följ ”vilseslingan” för att lära dig vad du kan göra om du går vilse i skogen, eller gå längs "trädslingan" och lär dig mer om svenska träd.