Detalj på naturleken, foto: Peter Svenson

Lekplatser

I Slottsskogen finns det många platser att leka på, såväl i den vilda naturen och på de vidsträckta gräsmattorna som på någon av lekplatserna. Naturlekplatsen och barfotaslingan i Azaleadalen och lekplatsen Plikta är populära besöksmål för både stora och små barn.

Naturleken

Naturleken kan barn leka, upptäcka och lära sig mer om vår natur. Lekplatsen är byggd för att passa in i naturen runt omkring, både vad det gäller lekredskap och materialval, som själva formen på lekplatsen. Lekplatsen är uppbyggd som en äventyrlig skogsstig. Längs vägen träffar du bland annat på olika djur och insekter, både som lekredskap och som små skyltar med information på svenska om djuren och deras värld. Naturleken ligger mellan Barfotaslingan och Café Azalea, som ligger i korsningen Säldammsbacken-Vedbacken.

Barfotaslingan

Barfotaslingan är en 300 meter lång sinnesslinga med flera olika slags markunderlag. Ta av dig skorna och strumporna och känn efter hur varje steg känns på de olika underlagen. Ibland känner vi tydligare om vi blundar, så prova gärna det. Det finns ett räcke av rep att hålla sig i om du tycker att det känns ostadigt. Barfotaslingan ligger innanför Naturleken, där finns skyltar på plats med karta och beskrivning.

Plikta, foto: Peter Svenson

Lekplatsen Plikta

Plikta är Göteborgs första utflyktslekplats - en spännande, fantasifull miljö som lockar både gammal och ung till lek, rörelse och möten. På Plikta finns personal på plats, nästan varje dag, året runt (se mer information nedan).

Lekplatsen är en av Göteborgs största, med fantasifulla lekredskap, plats för picknick, träning och grillar med mera. Många av lekredskapen går att använda av personer med fysisk funktionsnedsättning och även underlagen är tillgänglighetsanpassade. Här finns även utegym, boulebana, pingisbord och schackbräde.

Du kan läsa mer om Pliktas lekredskap i enhetskatalogen här på Göteborgs Stads webbplats och i appen Lekplatsen.
Plikta på goteborg.se
Lekplatsappen.se

Plikta Aktivitetspark

Plikta Aktivitetspark är den bemannade verksamheten på Plikta lekplats. Personalen är behjälplig med frågor, lånar ut cyklar, spel och lekredskap samt ordnar fritidsaktiviteter för barn och ungdomar i åldrarna 9–14 år.  

Sommaröppet veckan 27-32 (3 juli- 11 augusti) 

  • Måndag - fredag klockan 10.00 - 17.00
  • Tisdag klockan 10.30 - 18.30

Lekredskap och cyklar plockas in en halvtimme innan stängning.
Grillen är tänd fredagar klockan 12-14. Tag själv med vad du vill grilla. Just nu råder skärpt eldningsförbud, vilket innebär att det är förbjudet att grilla i Göteborgs Stads parker, därför kommer grillningen tillsvidare inte genomföras. 

Aktiviteter för alla barn i parken kommer finnas både förmiddag och eftermiddag.

Vi erbjuder även olika aktiviteter utifrån teman: skapa med färg, trä eller textil. Håll er uppdaterade på kalendariet och våra sociala medier. 

Vi har även ett allrum där du kan leka, värma dig, dricka vatten och värma mat. Du kan även låna bestick, glas, tallrikar med mera. Tänk på att utrymmena är små.

Plikta Aktivitetsparks öppna fritidsverksamhet: Pliktaklubben  

Vi erbjuder roliga och utvecklande aktiviteter och kurser varje vardag efter skolan och under lov. Aktiviteterna sker i anslutning till huset på Plikta, både ute och inomhus, och formas efter besökarnas idéer och önskemål. Målgruppen för fritidsverksamheten är barn och unga mellan 9–14 år.  

Det är alltid gratis att delta och du behöver oftast inte anmäla dig i förväg, undantaget kurser, workshops och utflykter. 

Öppettider för fritidsverksamheten är: 

  • måndag, torsdag, fredag klockan 14.00-16.30  
  • tisdag och onsdag klockan 14.00-18.30 

Schema för aktiviteter och kurser annonseras på anslagstavlan i anslutning till Pliktahuset, på instagram (@pliktaaktivitetspark) och facebook under Plikta aktivitetspark, samt vid skollov även på  Göteborgs Stads kalendarium.

Grillar 

Det finns flera grillar på Plikta. Grillen i grillhuset är under tak och tillhör aktivitetsparkens verksamhet. Du som besökare får gärna använda dem när som helst. Tänk då på att du själv ansvarar för grillen och måste ta med dig egen kol och tändvätska. 

Just nu råder skärpt eldningsförbud, vilket innebär att det är förbjudet att grilla i Göteborgs Stads parker, därför kommer grillningen tillsvidare inte genomföras. 

Idéer och önskemål 

Har du några synpunkter, önskemål eller förslag på aktiviteter eller kurser? Prata med personalen på Plikta Aktivitetspark, skicka e-post eller lämna din idé i förslagslådan! 


E-post: plikta@socialcentrum.goteborg.se
Telefon: 031 - 365 80 14, eller 031 - 365 80 03

Följ Plikta aktivitetspark på sociala medier

Plikta aktivitetspark finns på Facebook. Tryck på "gilla" för att ta del av dagliga uppdateringar om vad som händer på lekplatsen!
Länk till parklekens facebooksida

Du kan också följa oss på Instagram.

Länkarna öppnas i nytt fönster.