Foto: Peter Svenson

Barnens zoo

På Barnens zoo kan du träffa olika svenska lantraser och gå in i en hage för att klappa några utav dem. Strax intill ligger ponnyridningen där barnen kan rida på Gotlandsrussen.

På Barnens zoo kan du bland annat träffa Gutefår, Dala pälsfår, Jämtlandsget, Hängbuksvin, Gotlandskanin och Orusthöna. Många av raserna som finns på Barnens zoo är hotade och ingår i genbanker för lantdjur.

Barnens zoo stängt 2021

På grund av rådande coronapandemi kan vi inte öppna Barnens zoo i år.

Vi följer regeringens förbud, på rekommendation från Folkhälsomyndigheten, mot alla allmänna sammankomster med fler än 8 personer för att minska smittspridningen av Covid-19.

Detta innebär att vi varken kan öppna Barnens zoo eller Ponnyridningen i år.

Förhoppningsvis ses vi på Barnens zoo nästa år!


Många av djuren som finns på Barnens zoo på sommaren, flyttar in i hagarna i Slottsskogens djurpark när säsongen är över.

Ponnyridning och klapp-hage

OBS! På grund av rådande coronapandemi kan vi inte öppna Barnens zoo eller Ponnyridningen i år.

Det finns möjlighet för barnen att gå in i en hage för att närmare bekanta sig med djuren. Här finns alltid personal på plats, som med information och handledning gör mötet mellan barnen och djuren till en positiv upplevelse. Djuren väljer själva om de vill vara i sina bakhägn eller låta sig klappas i hagen

Intill Barnens zoo ligger ponnyridningen. Här kan barn 2–12 år rida på Gotlandsruss - Sveriges mest ursprungliga hästras. 

Populärt besöksmål för barn som vill lära sig om djur

Foto: Peter SvensonBarnens zoo har varit ett populärt besöksmål i Slottsskogen ända sedan 1970-talet. Precis som Slottsskogens Djurpark är Barnens zoo inriktat på att lära både barn och vuxna mer om de djur vi har runt omkring oss.

Det finns många möjligheter att lära sig mer om djur och natur på ett roligt sätt, både på Barnens zoo och i området runt omkring. I kycklinghuset kan du se hur ägg kläcks och titta på de små kycklingarna. Barnen kan också gissa vilket ägg som hör till vilken slags fågel. Ni hittar våra vanligaste fåglar som träfigurer, som ni kan räkna och lära er hur de ser ut. Det finns även träskulpturer av en get och ett får i naturlig storlek, som barnen kan klättra på.
 

I området finns det information om Slottsskogens vilda djur och om rovdjuren i Sverige. På en totempåle kan du se hur höga djuren är och i en hoppgrop kan du försöka hoppa lika långt som till exempel räven. Följ ”vilseslingan” för att lära dig vad du kan göra om du går vilse i skogen, eller gå längs "trädslingan" och lär dig mer om svenska träd.

Djurprat på Barnens zoo
På grund av rådande coronapandemi kan vi inte ha Djurprat på Barnens zoo.

På Slottsskogens djurpark kan du se när djuren matas varje dag.