Varför ska du läsa högt för ditt barn?
Ibland kan det vara svårt att komma igång med en ny rutin, så som att läsa högt, och du kanske har frågor. Varför ska vi läsa högt? Hur tidigt kan vi börja? Vad ska vi läsa? Hur läser vi? Det är frågor som biblioteket gärna hjälper dig med, och även andra frågor som du har kring läsning.
Filmen finns i flera versioner och på flera språk.
- Svenska, textad
- Svenska, syntolkad
- Arabiska, textad
- Arli, textad
- Engelska, textad
- Farsi, textad
- Finska, textad
- Franska, textad
- Lovari, textad
- Somaliska, textad
En mysig stund
Framför allt är det roligt och mysigt att läsa högt för barn. Både barn och vuxna kan njuta av en stund tillsammans som är ett avbrott från alla livliga aktiviteter och måsten. Gör gärna i ordning en bekväm plats i sängen eller soffan som kan vara läshörna.
När du läser högt pratar du ofta tydligare och långsammare. Det blir lättare för barnet att höra och lära sig nya ord. Dessutom ger läsning ett tillfälle att prata om känslor och om hur vi beter oss mot varandra. Då blir barnet bättre på att förstå både sig själv och andra.
Större ordförråd
Barn får mycket av sitt ordförråd från tryckt text. Tänk själv när du läser – vad många ord du kan men aldrig använder i dagligt tal! Med ett större ordförråd blir det lättare att förstå faktatexter och så småningom skriva egna skolarbeten. Barn som blir lästa för som små har ofta lättare att lära sig att läsa och skriva. Dessutom har det betydelse för barns läsprovsresultat även efter att de har gått i skolan i fyra år, enligt Skolverkets rapport PRILS 2011.
Barn som ser vuxna läsa blir oftare nöjesläsare själva, vilket ökar läsförståelsen och dessutom ger ett glädjeämne för livet.
När kan jag börja?
Det går att börja läsa för barn så snart du vill! Det finns många fina pekböcker med hög kontrast och tydliga bilder även för ögon som precis har börjat fokusera. Böcker kan från början blir en naturlig del av livet där lässtunder förknippas med närhet och glädje.
Men du kan naturligtvis börja när som helst. Om det är svårt för barnet att koncentrera sig långa stunder så kan du börja med väldigt korta böcker och ta många pauser.
Vad ska jag läsa?
Det går bra att prova sig fram! Böcker för stora barn kan du läsa för mindre barn och tvärtom.
På det här sättet står böckerna sorterade på biblioteket:
0–2 år
När barnet är väldigt litet är det bra att börja med hårda böcker i kartong som inte går att riva eller tugga sönder. Ofta är det bara en bild per sida och kanske ingen text alls. Det kan vara bilder på barnets vardagsföremål, som mugg, nappflaska, stol och bord. Du som är vuxen får peka och berätta.
Det kan också vara enkla handlingar som i till exempel Max-böckerna där det utspelas små vardagsäventyr beskrivna på barnets språk: ”Titta Max” ”Kommer vovven”.
1–3 år
Så småningom kan du fortsätta med små böcker med vanliga sidor. De kan handla om gulliga djur som leker, om typiska konflikter som uppstår på förskolan eller om andra saker som förekommer i barnets vardag, till exempel BVC-besök, äta mat och gå och lägga sig.
2–6 år
När barnet vill är det dags för de stora bilderböckerna så som Alfons och Mamma Mu, men det finns många fler att upptäcka. Här kan det vara stora skillnader. Vissa böcker innehåller rejält med text och långa händelseförlopp, medan andra kan vara lika enkla som småbarnsböckerna. Tänk på att barn inte känner samma behov att ”förstå allt” som vuxna gör. Om det är för mycket text, men barnet tycker om bilderna kan du till exempel berätta om handlingen med egna ord eller till och med bara prata om bilderna.
Fråga oss
Om ni vill ha hjälp att hitta böcker att läsa så finns vi på biblioteken här för att hjälpa till. Det finns även faktaböcker för små barn som ofta väcker stort intresse. Välkommen till biblioteken!