Upptäck bokpåse 10


Den här bokpåsen är för barn 4–6 år och innehåller sex utvalda böcker. På biblioteken kan du låna bokpåsar med böcker som är fantastiska att läsa högt för barn 0–2 år, 2–4 år och 4–6 år. Låna en påse – snabbt och lätt.

Alla mina sinnen

Vet du vad? Att utan hjärna och sinnen skulle en inte kunna uppleva och upptäcka någonting alls! Hjärnan är den som ger order till och bestämmer över kroppen. Sinnena då? Det är de som gör så att en kan se, höra, lukta, smaka och känna. Och så finns det ett fiffigt ”sjätte sinne” då en ”känner på sig” eller har ”magkänsla”. Så sinnrikt sammansatt!

En härlig förklarande faktabok om människors och djurs sinnen. Betonar att vi alla har hjärna och sinnen, men upplever olika.

Frallan är bäst

Frallan har en härlig familj: mamma och en mormor som bor nära. Idag är det tävlingsdag och mormor ska komma över och vara domare. Frallan orkar inte vänta så mycket. “Snart” är ett ord som betyder en sak för barn och ett annat för vuxna. Sex olika grenar ska de ha och inget fuskande. Mormor kommer och tävlingen är i gång! Frallan tar ledningen med grenen balansgång, men mamma knappar in på baklängesspring. Och mitt upp i allt tävlande måste Frallan rycka in och rädda grannens tax. Spänningen är olidlig.

Humoristisk och fin vardagsskildring med ett barnperspektiv som känns genuint. En autentisk skildring av relationen mellan förälder och barn, och om själsfrändskap över generationsgränserna.

Jag och alla

Ett ”Jag” är både helt unikt och helt likt ”alla” andra människor. Ett barn inleder med tankar på hur det skulle vara att vara någon annan, att tänka andra tankar på en annan plats: ”att vara ett barn som hälsar på en ko” och med bladvändningen är nästa berättande jag ett barn som ligger på en ko och tänker på hur det skulle vara att vara någon annan och tänka andra tankar på en annan plats.

En filosofisk ”katten på råttan-råttan på repet”-berättelse med djärva perspektiv som flyger över landskap, in i hus, tar plats i sätet på ett framrusande tåg och låter läsaren lära känna olika, lika barn i deras känslor, liv och vardag.

Under mattan

Om vuxna sopar monster, drakar, skräp oknytt, grus och annat de inte vill se under en matta i ett vardagsrum kan hända att det växer till en väldig hög som en till slut måste tassa runt och akta sig noga för. Till slut får barnet nog – det går ju inte att ha en sådan matta i ett hem! – och drar undan mattan! Allt som sopats under mattan väller och krälar fram. Först är det kaos och sedan städas det! Det går bra, mattan ligger slät och fin i vardagsrummet. Inga fler monster är välkomna under mattan.

Dubbeltydigt utifrån talesättet ”att sopa något under mattan”; om vuxna som skyr konflikter, som inte pratar och reder ut. En bra samtalsbok som kan få barn att se att det är viktigt att berätta, tala om känslor och annat av vikt.

Maraton

Idag springer vi maraton! Kanske är vi i Grekland? 42 kilometer från start till mål: genom hästhagar, kulliga odlingslandskap, tät djungel med tigrar, över höga berg och djupa dalar, in i mörka grottor och upplysta städer. Vi springer fort, någon fuskar och tar en bil så det går än fortare. Någon faller bort längs med vägen, blir biten av en tiger eller faller i vattnet – hjälp!

Men alla kommer i mål till slut och alla är vinnare och får stå på prispallen. Det är vägen som är mödan värd!

En textlös tankeväckande bok: är det viktigast att vinna? Om någon faller ska man stanna och hjälpa?

Morfar flyttar in

Mitt i smällkalla vintern kommer morfar resande till sin familj i Sverige från Gambia. I Gambia talar man mandinka och där dricker man ataya som kokas länge och där är alltid varmt. Det är roligt och speciellt att ha morfar här tycker barnen Haddy och Emil som får visa och lära morfar om det som är nytt och främmande. Morfars inflyttning blir rolig även för en ensam och lite främlingsrädd granne.

En fin berättelse om återförening, om att dela med sig av mat, av olika kulturer och gemenskap.

Reservera den här bokpåsen och hämta på ditt bibliotek.