Foto: Frida Winter

Sju tips för lässtunden

För att få till de där mysiga stunderna av prat och läsning så finns det lite tips och trix som du kan ta till. Läs om sju stycken sätt som gör lässtunden till dagens högtidsstund.

1. Läs! Läs!

Läs en kort stund, en lång stund, små böcker, stora böcker, på skyltar och på mjölkpaketet. Läs i lekparken, stunden på pottan eller på spårvagnsresan. All läsning är bra läsning.

2. Tugga, banka och bläddra

De allra yngsta barnen har också glädje av böcker. Men de läser inte som vi. Att tugga, försöka bläddra, banka och öppna och stänga boken är också läsning.

3. På ditt sätt

Läs eller berätta på det sätt som känns bäst för dig. Gör det på ditt språk och att växla mellan flera språk är inte fel.

 4. Upptäck intressen

Vad är ditt barn intresserat av? Låt böckerna ligga framme så barnet själv kan välja. Låna hem olika sorters böcker och prova er fram.

5. Prova olika typer av böcker

Du kan läsa för ditt barn på många olika sätt. På biblioteket finns det böcker med ljud, böcker att upptäcka med fingrarna och böcker för skärmar.

6. En stund för samtal

Genom böckerna får ni många mysiga stunder och mycket att prata om. I samtalet växer språket.

7. Glöm inte att fortsätta

Fortsätt läsa högt också då ditt barn själv börjat lära sig läsa.  Även för barn som själva kan läsa är det mysigt att få lyssna på en berättelse tillsammans med en vuxen.