Till sidans huvudinnehåll

Goteborg.se ligger nere på söndag 16 juni kl. 9-15

Senast uppdaterad: 14 juni 2024 klockan 10:33

På söndag 16 juni utför vi underhåll på goteborg.se. Det innebär att goteborg.se ligger nere ungefär klockan 9-15, men det kan bli klart tidigare. Vi hoppas att det inte skapar problem för dig och att du har möjlighet att besöka webbplatsen en annan tid.

Vårplantering i Trädgårdsföreningen

Göteborgs blomsterprogram

Varje år smyckas staden med blomsterurnor och planteringar för att skapa ett grönare, skönare och mer blommande Göteborg. Växter och färger väljs noggrant ut baserat på årets tema.

Vår- och sommarplanteringar

I centrala Göteborg skapar stadsmiljöförvaltningen nya vår- och sommarplanteringar varje år. Utöver fasta planteringar körs ett stort antal blomsterurnor ut för att smycka stadens torg, gator och parker.

Vårblommorna kan du njuta av från början av april till i slutet av maj, lite beroende av vädret. Sommarblommorna pryder parker, gator och torg från början av juni och under sommarmånaderna. Både planteringarna och urnorna med sommarblommor följer ett tema varje år.

Årets tema 2024 – Hav och marina resurser 

Göteborgs Blomsterprogram följer de globala målen och agenda 2030 som är en handlingsplan med 17 delmål för att främja biologisk mångfald, säkerhetsställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. 2024 hämtar vi inspiration i havets djup och vid strandkanten då det första delmål som vi berör är Hav och Marina resurser. Agendans mål är att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för utveckling.

I årets blomsterplanteringar hyllas det vackra livet i havet både i vårens och sommarens planteringar.

I vår inspirerar Sjömanshustrun

Hon står som en länk mellan staden havet. I vårplanteringar finns både havets blåa toner i förgätmigej och pärlhyacinter som blandas med de rostiga och varma tonerna från bland annat ranunkler och narcisser som tillsammans ska spegla stadens siluett och solens varma strålar vid solnedgången mot hamninloppet.

Till sommaren speglas västkusten, korallreven och havet

Under temat västkusten kommer urnorna att anspela på de växter man kan se runt strandkanterna. Växter som svajar i takt med vinden och som ger en känsla för havets lugn i en stressig stadsmiljö.

Korallreven kommer att lyftas fram av spännande kreationer skapade av otypiska växter där de insinuerar det konstverk som kan ses på havets botten. Växterna med sina fascinerade former kommer leda tankarna till korallrevens okonventionella skepnad. Till sist kommer havet knyta ihop det hela där den blåa färgen är mer genomgående och framträdande.

Följ arbetet på Instagram

Vill du följa stadsmiljöförvaltningens löpande arbete med att skapa ett mer grönt och trivsamt Göteborg? Då kan du följa Instagramkontot @utochnjutgbg

I fokus

Uppleva och göra

Vårens blomsterutsmyckningar intar staden

Nu rullas nära 9000 växter ut för att smycka staden under våren. Under året kommer temat Hav och marina resurser att speglas i blomsterutsmyckningarna och i vårens planteringar inspirerar Sjömanshustrun som en länk mellan staden havet.

Slottsskogen i sommmarprakt med sprutande fontän
Uppleva och göra

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen i härlig sommarsol
Uppleva och göra

Slottsskogen

Bygga, bo och leva hållbart

Blomsteråkrar gynnar biologisk mångfald

Kontakta stadsmiljöförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om Göteborgs blomsterprogram så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Köpmansgatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514] }, "properties":{ "title":"Stadsmiljöförvaltningen", "content":"Köpmansgatan 20" } }]

Postadress

Box 2403
403 16 Göteborg

${loading}