Till sidans huvudinnehåll
Två personer sitter på ett kontor och läser på en dator.

Stiftelser

Göteborgs Stad förvaltar stiftelser med en sammanlagd förmögenhet på en miljard kronor. Pengar kan sökas av ekonomiskt behövande eller familjer med särskilda behov. Lärare, elever och studerande kan söka stipendier. Föreningar kan söka medel för aktiviteter och projekt.

Resestipendium för

10 juni 2024

Du som är ung lovande scenisk artist med anknytning till Göteborgs Stadsteater eller Backa Teater söka resestipendium från Stiftelsen Göteborgs Teaterförenings Stipendiefond.

Ansökningsperioden är öppen 1 juni till 30 september.


Besluten är klara för ansökan F4 Behövande och F5 Särskilda behov

1 juni 2024

Från 1 juni kan du se i ansökningssystemet om din ansökan har beviljats eller om den har fått avslag. För att se beloppet på en beviljad ansökan ska du klicka på ditt ansökningsnummer.

 Om din ansökan är beviljad kommer pengarna att utbetalas som ett engångsbelopp senast under juni månad 2024.

 Vi gör alla utbetalningar till privatpersoner i Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS). I underlaget vi skickar till banken finns namn, adress och personnummer – uppgifter vi hämtar från din ansökan. Om man har ett bankkonto registrerat i Swedbanks kontoregister, går pengarna direkt in på det kontot. I övriga fall skickas en utbetalningsavi till den adress man angett i sin ansökan.

 Många får avslag på sin ansökan. Stiftelserna har en begränsad summa att dela ut varje år och därför kan inte alla som söker få bidrag från stiftelserna. 


Relaterad information

Resestipendium för utlandsstudier inom handel

Stiftelsen Kontoristföreningens stipendiefond beviljar resestipendium för studier till dig som är anställd på ett handelsföretag i Göteborg. Du som söker ska ha varit anställd i minst 2 år på ett företag som sysslar med internationell handel. Du ska vara anställd med inriktning mot till exempel handel, ekonomi, juridik eller språk och du ska vara under 30 år.

Göteborgs Stads stiftelser

Göteborgs Stad förvaltar anknutna stiftelser med en förmögenhet på en miljard kronor. Av de pengarna används avkastningen varje år för de ändamål som den som skänkte pengarna en gång bestämde. Här kan du läsa vilka stiftelser vi förvaltar.

Vem kan ansöka om pengar från stiftelser?

Här kan du läsa om vem eller vilka som har möjlighet att kunna få pengar från stiftelser som Göteborgs Stad förvaltar. Vi berättar också när det är ansökningsperiod, vilken ansökan du ska välja och vilka bilagor som ska bifogas.

Ansökningsportal till Göteborgs Stads stiftelser

Här ansöker du till stadens stiftelser. Vi informerar om hur du skapar ett konto och gör en ansökan i systemet. Här kan du också läsa om hur pengarna betalas ut.

Stiftelser där du ansöker på annat sätt

Här hittar du information om stiftelserna som delar ut bidrag till allmännyttiga föreningar och organisationer och har ansökan via motioner till kommunfullmäktige. Vi informerar också om andra stiftelser som inte har digital ansökan och hur man söker till dem.

Så används stiftelsernas pengar

Göteborgarnas välvilliga inställning till välgörenhet förr i tiden har satt tydliga spår i samhället. Flera göteborgska familjers förmögenheter lade grunden till institutioner och verksamheter som lever kvar än idag.

Frågor och svar

Här har vi samlat ett antal vanliga frågor och svar om stiftelser.

Ordlista

Många stiftelser kom till redan på 1800-talet och för oss är det viktigt att det blir rätt när medel ges från stiftelserna, alltså att vi följer stiftarens vilja. Språket kan ibland vara gammalmodigt och bland stiftelser finns ord som inte alla använder i det dagliga livet. Här förklaras en del ord för att göra det lättare för dig att hitta rätt.

Så behandlar vi personuppgifter

Här kan du läsa om hur Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter när du ansöker om stiftelser.
${loading}