Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 9 juni 2023 klockan 11:50

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen

Minska dina avfallskostnader


Du kan enkelt minska dina avfallskostnader genom att sortera ditt avfall, lämna till återanvändning och tänka efter innan du köper en ny vara. Då kan du nämligen beställa en billigare tjänst, ha mindre sopkärl och få glesare hämtning.

Om du bor i en stadsdel där viktdebitering gäller kommer din sopavgift att påverkas av hur mycket avfallet väger. Då tjänar du ännu mer på att sortera.

Varje göteborgare lägger ungefär 260 kg hushållsavfall i soppåsen under ett år. Matavfallet utgör lite mer än en fjärdedel av vikten för en vanlig soppåse, eftersom det innehåller en hel del vatten. Förpackningar av glas och metall är också tunga och tar plats, liksom tidningar.

Billigare för dig att sortera

Du betalar vår lägsta avgift om du har egen kompost för matavfall och sorterar ditt övriga avfall väl. Avgiften baseras på hur stort sopkärl du har, hur ofta du vill att avfallet ska hämtas och hur väl du sorterar det.

Sorteringen delas in i tre klasser

Egen kompost för matavfall

Du tar själv hand om och komposterar matavfallet. Vi hämtar det avfall som inte kan komposteras, det så kallade restavfallet. Det blir mindre mängd avfall för oss att hämta och är därför det billigaste alternativet.

Lämna matavfallet i särskild brun påse

Du sorterar ut matavfallet och lägger det i en särskild papperspåse. Påsen läggs sedan i ett särskilt kärl. De vanliga soporna, restavfallet, slängs i ett eget kärl. Detta är lite dyrare eftersom vi hämtar två olika sorters avfall.

Lämna blandat avfall

Du sorterar inte hushållsavfallet alls, utan slänger både matavfallet och restavfallet i samma behållare. I det här alternativet går allt till förbränning. Detta är det minst miljövänliga alternativet och därför är det också det dyraste.

Ändra avfallsabonnemang

Du kan minska dragvägen

Du betalar för hur långt hämtpersonalen behöver dra kärlet för att tömma det vid ditt hus. Se därför till att dra ut eller ställa ut kärlet och vända det med handtaget utåt gatan så att sträckan till sopbilen blir så kort och smidig som möjligt. Det tjänar både du och renhållningspersonalen på. 


Kontakta kretslopp och vattens kundservice

Telefon och e-post

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

Öppettider

${loading}