Till sidans huvudinnehåll

Avfallstaxa småhus

Här hittar du som har villa, radhus eller fritidshus din avfallstaxa, vad som menas med vikttaxa och hur du kan sänka dina avfallskostnader.

Inga böter för villa- och radhusägare som inte sorterar sitt matavfall

8 april 2024

Viktig information med anledning av Göteborgs-Postens artikel ”Nu måste matavfallet sorteras – annars riskerar du böter” publicerad 6 april på gp.se och 7 april 2024 i pappersupplagan

1. Villa- och radhusägare kommer att få kärl för matavfallsinsamling

Vi på Kretslopp och vatten kommer att förse alla ägare till villor och radhus med kärl för matavfallsinsamling under de kommande åren. De som ännu inte fått ett kärl för matavfallsinsamling kommer därför inte att få betala böter. Läs mer om hur villa- och radhusägare kommer att få flerfackskärl.

2. Påpekande om soppåsar slängs i kärl för matavfall

De som sorterar ut sitt matavfall och lämnar det till matavfallsinsamlingen sköter i regel detta mycket bra. Det är sällan som fel saker hamnar i påsen för matavfall.

Om soppåsar läggs i behållaren för matavfall får ägaren en uppmaning av oss på Kretslopp och vatten att rätta till det. Då kan ägare av flerfamiljshus få betala en avgift, men i dagsläget inte ägare av villor och radhus.

3. Inga böter om matavfall hamnar i soppåsen

Kretslopp och vatten kommer inte att ge böter till den som lägger en del av matavfallet i soppåsen. Däremot är det ju dumt att inte allt matavfall blir till biogas och biogödsel.


Avfallstaxan för småhus

Här hittar du som har villa, radhus eller fritidshus din avfallstaxa för 2024. Du betalar efter hur mycket avfallet du slänger väger. Har du ditt hus i Södra Skärgården betalar du efter volym. Avgifterna i tabellerna gäller för år 2024.

Frågor och svar om viktbaserad avfallstaxa

Här kan du få svar på dina frågor om viktbaserad avfallstaxa.

Din faktura för avfall, vatten och avlopp

I Göteborg har vi vikttaxa för avfallet utom i Södra skärgården där vi tar ut volymtaxa.  Du betalar din avfallshämtning och vatten- och avloppsavgift på samma faktura. Här kan du läsa mer om din faktura.

Vad du får för din sopavgift

Ungefär 4,60 kr per dag betalar du som har ett villahushåll för att få dina sopor hämtade. Vad får du då för de pengarna?

Minska dina avfallskostnader

Du kan enkelt minska dina avfallskostnader genom att sortera ditt avfall, lämna till återanvändning och välja andra alternativ än att köpa nytt. Då kan du ha mindre sopkärl, få glesare hämtning och därmed beställa en billigare tjänst. Du kan även minska dina avfallskostnader genom att minska din dragväg om du har någon.
${loading}