Till sidans huvudinnehåll
Ett foto av en vuxen och ett barn som kramar om varandra.

Umgängesstöd


Vid separationer händer det att barn tappar kontakten med en av föräldrarna. Umgängesstödet är en möjlighet för dig som förälder att behålla eller återuppta kontakten med barnet i avvaktan på en mer varaktig lösning. Umgängesstöd vänder sig till barn i alla åldrar och barnets behov är i centrum. Det är tingsrätten som beslutar om umgänge med umgängesstöd.

Umgängesstöd innebär att barnet träffar sin förälder tillsammans med personal från Familjerättsbyrån. Det är domstolen som beslutar om umgängesstöd, utifrån barnets behov. Stödet ska pågå under en begränsad tid.

Så här går träffarna till

Ni träffas på de tider som domstolen har bestämt. Inledningsvis i en lokal på Familjerättsbyrån. Här kan barn och föräldrar umgås, leka tillsammans och äta medhavd mat. Det kan vara flera barn och föräldrar samtidigt i lokalen.

Efter en tid kan träffarna ske utanför lokalen. Personalen kan då finnas med vid överlämningarna.


Personalen är ett stöd

Vi som jobbar här är socionomer och vi ska vara ett stöd för barn och föräldrar. Vi kan ge förslag och råd för att umgänget ska bli så bra som möjligt för barnen. Vi ser vad som händer och samtalar med er föräldrar om det. Vi skriver också yttranden till domstolen om hur umgänget fungerar.

Kontakten mellan föräldrarna

Det är bra om ni som föräldrar kan samarbeta med varandra kring umgänget. Ni behöver meddela varandra om någon av er eller barnet blir sjuka och inte kan komma. Ni kan också behöva ses vid inskolningen och vid överlämningar och när ni lämnar information till varandra om barnet.

Målet med umgängesstöd

Målet med umgängesstöd är att barn och förälder ska utveckla en trygg relation med varandra. Ett annat mål är att ni föräldrar ska samarbeta så bra så att umgänget kan fortsätta utan stöd av personal.


Kontakta Familjerättsbyrån

Har du synpunkter eller frågor kring umgängesstöd så kan du kontakta Familjerättsbyrån.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-367 92 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Olof Palmes Plats 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.953392443525836,57.70080768422918] }, "properties":{ "title":"Familjerättsbyrån", "content":"Olof Palmes Plats 1" } }]

Postadress

Box 5293
413 30 Göteborg

Fax
031-367 92 35
${loading}