Umgängesstöd
Umgängesstöd innebär att barnet träffar sin förälder tillsammans med personal från Familjerättsbyrån. Det är domstolen som beslutar om umgängesstöd, utifrån barnets behov. Stödet ska pågå under en begränsad tid.
Så här går träffarna till
Ni träffas på de tider som domstolen har bestämt. Inledningsvis i en lokal på Familjerättsbyrån. Här kan barn och föräldrar umgås, leka tillsammans och äta medhavd mat. Det kan vara flera barn och föräldrar samtidigt i lokalen.
Efter en tid kan träffarna ske utanför lokalen. Personalen kan då finnas med vid överlämningarna.
Personalen är ett stöd
Vi som jobbar här är socionomer och vi ska vara ett stöd för barn och föräldrar. Vi kan ge förslag och råd för att umgänget ska bli så bra som möjligt för barnen. Vi ser vad som händer och samtalar med er föräldrar om det. Vi skriver också yttranden till domstolen om hur umgänget fungerar.
Kontakten mellan föräldrarna
Det är bra om ni som föräldrar kan samarbeta med varandra kring umgänget. Ni behöver meddela varandra om någon av er eller barnet blir sjuka och inte kan komma. Ni kan också behöva ses vid inskolningen och vid överlämningar och när ni lämnar information till varandra om barnet.
Målet med umgängesstöd
Målet med umgängesstöd är att barn och förälder ska utveckla en trygg relation med varandra. Ett annat mål är att ni föräldrar ska samarbeta så bra så att umgänget kan fortsätta utan stöd av personal.
Kontakta Familjerättsbyrån
Har du synpunkter eller frågor kring umgängesstöd så kan du kontakta Familjerättsbyrån.
Besöksadress
Olof Palmes Plats 1
Postadress
Box 5293
413 04 Göteborg
- Fax
- 031-367 92 35