Till sidans huvudinnehåll
Tömning av soptunna i sopbil.

Abonnemang och avgifter för hämtning av kommunalt avfall

Ditt företag eller verksamhet tecknar abonnemang för hushållsavfall på Kretslopp och vattens kundservice. Det finns olika system eller tjänster för avfallshantering och flera olika typer av kärl. De hjälper dig även med att anmäla ägarbyte och skaffa ÅVC-kort för ditt företag för besök på återvinningscentralerna.

Inga böter för villa- och radhusägare som inte sorterar sitt matavfall

8 april 2024

Viktig information med anledning av Göteborgs-Postens artikel ”Nu måste matavfallet sorteras – annars riskerar du böter” publicerad 6 april på gp.se och 7 april 2024 i pappersupplagan

1. Villa- och radhusägare kommer att få kärl för matavfallsinsamling

Vi på Kretslopp och vatten kommer att förse alla ägare till villor och radhus med kärl för matavfallsinsamling under de kommande åren. De som ännu inte fått ett kärl för matavfallsinsamling kommer därför inte att få betala böter. Läs mer om hur villa- och radhusägare kommer att få flerfackskärl.

2. Påpekande om soppåsar slängs i kärl för matavfall

De som sorterar ut sitt matavfall och lämnar det till matavfallsinsamlingen sköter i regel detta mycket bra. Det är sällan som fel saker hamnar i påsen för matavfall.

Om soppåsar läggs i behållaren för matavfall får ägaren en uppmaning av oss på Kretslopp och vatten att rätta till det. Då kan ägare av flerfamiljshus få betala en avgift, men i dagsläget inte ägare av villor och radhus.

3. Inga böter om matavfall hamnar i soppåsen

Kretslopp och vatten kommer inte att ge böter till den som lägger en del av matavfallet i soppåsen. Däremot är det ju dumt att inte allt matavfall blir till biogas och biogödsel.


Olika typer av avfallsabonnemang

1 januari infördes obligatorisk matavfallsinsamling i Sverige och andra EU-länder. Det innebär att fastighetsägare är skyldiga att ordna med insamling av det matavfall som uppkommer hos hushåll och verksamheter i fastigheten. Matavfallet blir biogas, som används som drivmedel, och biogödsel, som blir till näring i jordbruket.

Beställ hämtning av kommunalt avfall

Företag och offentliga verksamheter ska vända sig till Kretslopp och vattens kundservice för att skaffa ett avfallsabonnemang för verksamhetens kommunala avfall. Detta gäller om du inte har kommit överens med din hyresvärd om någon annat sätt att hantera avfallet på.

Anmäl ägarbyte

Här kan du anmäla ägarbyte för dina avfalls-, vatten- och avloppsabonnemang om du ska sälja eller överlåta ditt hus, flerfamiljshus, företag eller verksamhet. Om du ska flytta in i ett nybyggt hus hjälper vår kundservice dig att starta nya abonnemang.
${loading}