Till sidans huvudinnehåll

Sortera ditt matavfall på rätt sätt


Mat ska i första hand ätas upp. Det som inte går att äta ska tas om hand. Här finns information och tips om hur du kan sortera ut ditt matavfall så att det kan göra nytta genom att bli biogas och biogödsel.

Inga böter för villa- och radhusägare som inte sorterar sitt matavfall

8 april 2024

Viktig information med anledning av Göteborgs-Postens artikel ”Nu måste matavfallet sorteras – annars riskerar du böter” publicerad 6 april på gp.se och 7 april 2024 i pappersupplagan

1. Villa- och radhusägare kommer att få kärl för matavfallsinsamling

Vi på Kretslopp och vatten kommer att förse alla ägare till villor och radhus med kärl för matavfallsinsamling under de kommande åren. De som ännu inte fått ett kärl för matavfallsinsamling kommer därför inte att få betala böter. Läs mer om hur villa- och radhusägare kommer att få flerfackskärl.

2. Påpekande om soppåsar slängs i kärl för matavfall

De som sorterar ut sitt matavfall och lämnar det till matavfallsinsamlingen sköter i regel detta mycket bra. Det är sällan som fel saker hamnar i påsen för matavfall.

Om soppåsar läggs i behållaren för matavfall får ägaren en uppmaning av oss på Kretslopp och vatten att rätta till det. Då kan ägare av flerfamiljshus få betala en avgift, men i dagsläget inte ägare av villor och radhus.

3. Inga böter om matavfall hamnar i soppåsen

Kretslopp och vatten kommer inte att ge böter till den som lägger en del av matavfallet i soppåsen. Däremot är det ju dumt att inte allt matavfall blir till biogas och biogödsel.


Här finns tips om hur du kan minska ditt matsvinn. 


Sedan 1 januari 2024 är det obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter att sortera ut sitt matavfall. Det blev samtidigt ett krav att skilja förpackningar och dess innehåll innan man slänger dem. Detta ska öka mängden förpackningar som lämnas till förpackningsinsamlingen och mängden matavfall som blir till biogas och biogödsel.

Bruna påsen används i både villor och flerfamiljshus

Du använder de bruna papperspåsarna, som du får av Kretslopp och vatten, för att samla in ditt matavfall oavsett om du bor i villa, radhus, hyreshus eller i en bostadsrättsförening. Förutsättningen är att du eller din fastighetsägare har separat insamling av matavfall. Enklast blir det att sortera ut ditt matavfall om du låter den bruna påsen stå i en påshållare. Påshållaren gör att den bruna påsen håller sig torr. (Läs mer om påshållare längre ner på denna sida)

När den bruna påsen är full lägger du den i ett brunt kärl, markbehållare eller i en sopsug för matavfallsinsamling. Kretslopp och vatten ser till att påsarna med ditt matavfall blir transporterade till behandling. Där omvandlas matresterna till biogas för fordon och till biogödsel som ersätter konstgödsel på åkrarna.

Läs mer på Detta händer med ditt insamlade matavfall.

Till villor och radhus delar Kretslopp och vatten ut bruna papperspåsar för matavfall två gånger om året. Till fritidshus kommer påsar innan hämtningssäsongen börjar. För boende i flerbostadshus ska förvaltaren se till att det finns bruna påsar att hämta där du lämnar matavfallspåsarna till insamlingen av matavfall.

Här finns information om hur du beställer bruna matavfallspåsar och påshållare.


Om du saknar bruna matavfallspåsar från Kretslopp och vatten går det bra att använda de tjockare papperspåsar till frukt och grönsaker som vissa livsmedelsbutiker har.

Det här kan du lägga i den bruna påsen

 • Matrester, råa och tillagade
 • Frukt- och grönsaksrester
 • Ägg och bröd
 • Fisk- och skaldjursrester
 • Ben från kött och fisk
 • Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
 • Hushållspapper och pappersservetter
 • Snittblommor och krukväxter utan jord
 • Hushållspappret du använt för att torka ur fett ur stekpannan


Det här kan du inte lägga i den bruna påsen

 • Tobak, fimpar och snus
 • Blöjor och bindor
 • Tyg
 • Innehållet i dammsugarpåsen
 • Kattsand och kutterspån
 • Sand, jord, lera och grus
 • Glas och metallföremål
 • Grillkol och vedaska
 • Jord från krukväxter
 • Tuggummi
 • Plastfolie och annan plast
 • Annat som inte bryts ner biologiskt
 • Förpackningar som beskrivs som komposterbara

Ingen plast i eller runt den bruna påsen

Lägg aldrig den bruna papperspåsen i en plastpåse, oavsett om det står att plastpåsen är biologiskt nedbrytbar eller inte. Om den bruna påsen är blöt när du ska ta den till det bruna insamlingskärlet kan du ta en torr papperspåse utanpå den blöta. Om påsen är blöt på utsidan kan det beror på att den har stått i en tät behållare. (Längre ner på denna sida kan du läsa om hur en påshållare håller påsen torr) 

Matavfallet som du lämnar kommer att behandlas så att det omvandlas till biogas och biogödsel. Denna omvandling är inte möjlig om det ligger plast i eller runt den bruna papperspåsen. I värsta fall hamnar bitar av plastpåsar på åkrarna med biogödslet. Papperspåsen är specialgjord av ett våtstarkt material som också är lätt nedbrytbart.

Kattsand blir inte biogas

Kattsand ska läggas i soppåsen även om det står på förpackningen att den är komposterbar. Kattsand går inte att omvandlas till biogas.

Tips för bekväm och enkel sortering av matavfall

Här är några bra tips för att göra det enkelt och bekvämt att sortera ut matavfallet:

 • Samla ditt matavfall i en brun papperspåse på ett ställe med bra ventilation.
 • Använd en påshållare till din bruna matavfallspåse. (Se mer information längre ner på sidan.)
 • Stoppa inte påshållaren i en hink eller plastpåse.
 • Lämna ditt matavfall till matavfallsinsamlingen ofta.
 • Vid behov, lägg nedbrytningsbara saker i botten av papperspåsen som suger upp fukt. Det kan handla om skrynklat tidningspapper eller en sönderriven äggkartong.

Själva pappret i papperspåsen går inte sönder av vatten eller fukt. Det är skarvarna som kan gå upp av för mycket fukt.

Med en påshållare står din bruna påse luftigt

Själva pappret i matavfallspåsen går inte sönder av vatten eller fukt. Det är påsens skarvar som kan gå upp av för mycket fukt. För att insamling av matavfall ska fungera på ett bra sätt är det därför ett absolut krav att du använder en  påshållare som ventilerar påsen. Om du samlar in ditt matavfall under diskbänken kan du öka luftcirkulationen genom att sätta en möbeltass på insidan av skåpsdörren. Då blir det en glipa i dörröppningen där luft kan komma in och ut ur utrymmet under diskbänken. 

Påshållare är gjord av återvunnen plast (polypropen). Det innebär att påshållarens negativa klimatpåverkan är väldigt liten samtidigt som insamling av matavfall har en mycket positiv klimatpåverkan. Påshållaren är gratis och har måtten B 247 x D 197 x H 280 mm.


Bidra till att minska matsvinnet

Varje göteborgare slänger i snitt omkring 15 kg fullt ätbar mat per år. Här finns tips på hur vi alla kan bidra till att nå det mål som Göteborgs Stads satt upp om att halvera matsvinnet till 2030.

Kontakta Kretslopp och vattens kundservice

Har du synpunkter eller frågor om matavfall så kan du kontakta oss.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

${loading}