Till sidans huvudinnehåll

Så här införs fastighetsnära insamling för villaägare

Senast 2027 ska göteborgare som bor i villa eller radhus få nya kärl för att kunna sortera förpackningar av papper, plast, glas och metall vid sin bostad.

Fastighetsnära insamling av förpackningar införs stegvis

Boende i småhus, som villor och radhus, kommer att ha tre kärl vid tomtgränsen som standard. I samband med att du får kärl för förpackningar blir det också obligatoriskt att sortera ut matavfall. Vi kommer att ge information i ditt område i god tid. 

Kommer det att bli dyrare med fastighetsnära förpackningsinsamling?

Tjänsterna för fastighetsnära insamling från villor kommer att finnas med först i taxorna för 2025. Det är alltså ännu inte klart vad de kommer att kosta. En del av insamlingen kommer att finansieras av de som tillverkar och producerar förpackningar.

Fastighetsnära insamling av förpackningar för villor tar tid att införa

Vi vill självklart få till det nya systemet så snart som möjligt, men vi har avtal med olika företag som sköter avfallsinsamlingen vilkas kontrakt måste löpa ut innan vi kan sätta igång. Sedan tar det också tid att få fram och leverera nya kärl till alla Göteborgs 42 000 villor och småhus. 

Tidsplan för de nya kärlen

Vi inför fastighetsnära insamling stegvis för dig som bor i småhus. Vi börjar med Nordost under 2025, fortsätter med Centrum och Hisingen 2026 och tar Sydväst 2027. I tabellen kan du se vilka stadsdelar som tillhör vilket område.

 Områden


 Nordost   2025

Angered, Bergsjön, Gamlestaden, Utby, Kortedala, Kålltorp, Torpa, Björkekärr, Kallebäck, Skår, Kärralund, Lunden, Härlanda, Överås, Olskroken, Redbergslid, Bagaregården

 Centrum   2026

Krokslätt, Johanneberg, Guldheden, Landala, Olivedal, Haga, Annedal, Änggården, Kungsladugård, Sanna, Majorna, Stigberget, Masthugget

Hisingen   2026

Kärra, Rödbo, Backa, Kvillebäcken, Kyrkbyn, Rambergsstaden, Älvstranden, Torslanda, Björlanda, Tuve, Säve, Kärradalen, Slättadamm, Biskopsgården.

 Sydväst   2027

Högsbo, Askim, Hovås, Billdal, Bratthammar, Näset, Önnered, Tynnered, Frölunda, Tofta, Älvsborg 

Södra skärgården kommer inte att ha fastighetsnära insamling, utan insamlingen kommer att göras på samma sätt som idag.


Därför ska vi ha tre kärl 

Att ha tre mindre kärl med två fack är den bästa lösningen med de förutsättningar vi har i Göteborg. Här finns både villor och flerbostadshus blandade i många områden, och fordonen vi ska använda för att tömma kärlen kan hämta förpackningar i båda typerna av bebyggelse vilket gör avfallshanteringen mer effektiv. 

Så stor plats tar de nya kärlen

Utseendet och exakta mått på kärlen är inte bestämda ännu, vi kommer att uppdatera med information kontinuerligt. Standardkärlet kommer att vara ungefär 75 cm djupt och 60 cm brett. Om du bygger en egen inhägnad åt dina kärl ska det vara ett mellanrum på minst 6 cm mellan kärlen och även 6 cm mellan inhägnaden och kärlet. 

Så sorterar du

Kärlen är delade, det vill säga två fack inuti.  

  • I det ena kärlet lägger du mat- respektive restavfall
  • I det andra plast- respektive pappersförpackningar 
  • I det tredje förpackningar av färgat respektive ofärgat glas samt metall. Kärlet har en insats för metallen

Så här ofta kommer kärlen att tömmas

Det är inte klart exakt hur det kommer att se ut, men troligtvis kommer vi att tömma så här:  

  • Kärl 1, mat- och restavfall – tömning varannan vecka.
  • Kärl 2, förpackningar av plast och papper – tömning varannan vecka.
  • Kärl 3, färgade och ofärgade glasförpackningar i separata fack, plus en insats för metallförpackningar – tömning var fjärde vecka.

Tjänsten för trädgårdsavfallsinsamling kommer att finnas kvar

Du som vill att vi hämtar ditt trädgårdsavfall kan lägga till det som en tjänst utöver ditt vanliga avfallsabonnemang. Tjänsten kräver ett extra kärl för trädgårdsavfallet. Kärlet får du av oss, och det gör att du allt som allt kommer att ha fyra kärl om du väljer den här tjänsten.

Du kan behöva ändra kärlens uppställningsplats

Om det inte skulle fungera med din nuvarande uppställningsplats för dina nya kärl, är det bra att försöka att fundera på andra lösningar. Det kan vara olika alternativ som att du kan ha kärlen längre bort på tomten och dra fram dem på tömningsdagen, eller att dela kärl med en granne. Det är inte klart hur eventuella undantag kan komma att se ut.

Sommarabonnemang för förpackningar 

Alla våra tjänster för förpackningar är inte klara ännu, men enligt lagen ska även fritidshus ha fastighetsnära insamling av förpackningar. 

Tidningar och skrymmande förpackningar ska lämnas till återvinningsstationen

Återvinningsstationerna kommer att finnas kvar som ett komplement till den fastighetsnära insamlingen. Där kan du fortsätta att lämna skrymmande förpackningar som inte får plats i dina kärl. Tidningar berörs inte av förändringen och ska, liksom tidigare, lämnas på återvinningsstationen

Småhusområden som har ont om plats för tvåfackskärl

Kravet på fastighetsnära insamling gäller alla typer av bostäder. Om du och dina grannar tror att det kan bli svårt att få plats med kärlen, kan ni fundera över om en gemensam yta kan vara lösningen i ert område. Den gemensamma ytan ska ha en sortering som avser förpackningar, matavfall och restavfall. Det kan till exempel vara ett miljöhus med kärl, kärl som placeras i en inhägnad eller markbehållare. Mer tips och bestämmelser finns i vår guide Gör rum för miljön.

Om ni planerar att ha flera markbehållare på samma plats, miljöhus eller hägna in kärlen, kan du behöva ansöka om bygglov. Det finns mycket information om bygglov på Bygga, riva och förändra. Även många avfallsentreprenörer och avfallskonsulter kan ge råd vid planeringen av avfallsinsamling.

Information till småhusområden med gemensam avfallshantering

Du som bor i ett småhusområde med gemensam avfallshantering kan ha nytta av informationen som riktar sig till flerbostadshusägare.  

Kontakta Kretslopp och vatten

Vår kundservice når du på:

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vatten", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

${loading}