Slagverksorkestern Got Motion vill försvara sitt EM-guld


Publicerad 4 oktober 2023

I mars i år vann Göteborgs-orkestern Got Motion EM i slagverk. I mars 2024 hålls tävlingen i Nederländerna igen.

– Vi kommer självklart åka dit med förhoppningen om att försvara vårt EM-guld, säger Per Björkqvist, som är slagverkslärare på Kulturskolan.

Slagverksorkestern i Göteborg har funnits sedan 1991, och finns i dag i tre nivåer. Det är Mini Drums för de yngsta i mellanstadiet, Drum Corps för högstadiet och Got Motion för gymnasieåldern. Det är Got Motion som tidigare i våras vann guld under EM i Nederländerna.

“Roligt att vi är störst i Europa”

– Det är roligt att se att vi är störst i Europa, både i antal medlemmar och i framgångar, säger Per Björkqvist.


Men i finalen var det väldigt jämnt mellan göteborgarna och en orkester från Belgien.

– De har varit de regerande mästarna i många år. Men i år vann vi. Nu hoppas vi kunna göra om det om ett halvår igen, säger Per Björkqvist.

Repetitionerna har börjat

Emil Nilses, 17, är en av gruppmedlemmarna som var med och vann EM.

– Att få vinna tävlingen i våras var helt otroligt. Vi hade jobbat hårt med vår show i en hel säsong och att till slut få bekräftelse på vårt arbete det var verkligen skönt, säger han.

Nu har höstens arbete med repetitioner börjat för den 35-manna starka orkestern. Repetitionerna hålls i Mölnlycke och på Kungsladugårdsskolan. En konsert i Mölnlycke i höst kommer vara öppen för allmänheten.

Det är tidigare medlemmar i orkestern som skriver musiken till gruppen. Och att engagera tidigare medlemmar är också en av framgångsfaktorerna, tror Per Björkqvist.

Gamla medlemmar leder de yngre

– Vi har en bra struktur och uthållighet i gruppen. Och så finns gamla medlemmar kvar runt gruppen och fungerar som ledare för de yngre. Det är vi tacksamma för, de bidrar mycket till gruppen, säger Per.

Kajsa Johansson, 21, är en av veteranerna i gänget och var också med under EM-vinsten.

– Under dessa år som jag har varit med så känner jag verkligen att jag har utvecklats inom musiken men också väldigt mycket personlighetsmässigt, säger hon.