Bada och simträna

Att kunna bada mitt i stan har varit en stark önskan från många göteborgare. Under 2015 blev detta verklighet då bassängen i älven utmed Kvillepiren stod klar och öppnades.

Allmänna badet

I Jubileumsparken kan du bada mitt i stan. I älven längs Kvillepiren finns "Allmänna badet" en bassäng som är ca 20 meter lång, 8 meter bred och 1,8 meter djup. Det finns inga trösklar omkring badet och bastun och i badet finns en lift.

Badet är öppet under sommarsäsongen. I år är badet öppet från 22 juni till och med 9 augusti. Måndagar, onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar har vi öppet klockan 12-18 och tisdagar samt torsdagar öppnar vi klockan 15.00 och stänger klockan 21.00. Mer information om max antal besökare, kösystem och badtider med anledning av covid-19 hittar du under rubriken Öppettider och kontakt.

Tidigare år har badet öppnat i maj men i år öppnar badet i juni på grund av att vi har byggt en så kallad tryckbank i älven för att säkra marken för byggnation av de permanenta delarna av Jubileumsparken, som ska vara klara till 2021 när Göteborgs Stad fyller 400 år.

Simträna

Under sommarsäsongen erbjuder Jubileumsparken en träningssimskola för nybörjare som vill utveckla sina simkunskaper. Du får simträna utifrån dina förutsättningar och utefter vad du vill träna på. Träningen sker i grupper med 8 personer i varje och två instruktörer, som delar upp gruppen i utifrån förkunskaper. Det finns två olika typer av simträning du kan anmäla dig till – en för dig som kan simma minst 25 meter och en för dig som vill bli tryggare i vattnet och öva på att flyta och doppa huvudet, för detaljerad beskrivning se nedan. Boka gärna tre pass - samma dag och tid tre veckor i rad - för att instruktörerna lättare ska kunna planera och hjälpa dig med just det som du vill öva på. Simträning i Jubileumsparken är ingen regelrätt simskola utan en möjlighet för dig som vill träna utifrån dina kunskaper.

Anmäl dig till simträning i Jubileumsparken genom att klicka på den här länken.

Grupp ” Vattentrygghet torsdag” torsdagar kl. 13.15-14.00

Denna grupp passar dig som vill bli tryggare i vatten och öva på att flyta och våga doppa huvudet. Vi tränar på att börja simma korta sträckor. Inga förkunskaper krävs. Anmäl dig gärna till tre pass i denna grupp, samma dag och tid tre veckor i rad, för att instruktörerna lättare ska kunna planera och hjälpa dig med just det som du vill öva på.

Grupp ” Fortsätt simma torsdag” torsdagar kl. 14.00-14.45

Denna grupp passar dig som redan kan simma 25 meter men som vill öva ytterligare simteknik för att orka simma längre. Vi övar simteknik i de olika simsätten utifrån vad du vill träna på. Anmäl dig gärna till tre pass i denna grupp, samma dag och tid tre veckor i rad, för att instruktörerna lättare ska kunna planer och hjälpa dig med just det som du vill öva på. .

Grupp ” Vattentrygghet söndag” söndagar kl. 10.15-11.00

Denna grupp passar dig som vill bli tryggare i vatten och öva på att flyta och våga doppa huvudet. Vi tränar på att börja simma korta sträckor. Inga förkunskaper krävs. Anmäl dig gärna till tre pass i denna grupp, samma dag och tid tre veckor i rad, för att instruktörerna lättare ska kunna planer och hjälpa dig med just det som du vill öva på. .

Grupp ” Fortsätt simma söndag" söndagar kl. 11.00-11.45

Denna grupp passar dig som redan kan simma 25 meter men som vill öva ytterligare simteknik för att orka simma längre. Vi övar simteknik i de olika simsätten utifrån vad du vill träna på. Anmäl dig gärna till tre pass i denna grupp, samma dag och tid tre veckor i rad, för att instruktörerna lättare ska kunna planer och hjälpa dig med just det som du vill öva på.


Lilla Salt

Sedan 2018 har vi ytterligare en bassäng, "Lilla Salt", i anslutning till bastun. Till skillnad från det stora badet så är det salt vatten i "Lilla Salt". Det kommer från den saltvattenskil med rent havsvatten som finns under det söta älvvattnet hela vägen in i Frihamnen. Vattnets pumpas in i bassängen och cirkulerar hela tiden.


Saltvatten från älven i "Lilla Salt" så funkar det

När Göta älv rinner ut i Västerhavet bildas en så kallad estuarin cirkulation, där det söta ytvattnet rinner ut i havet med en motriktad ström av saltare vatten som trycks in mot staden, under ytvattnet. Det salta vattnet är samma vatten som i havet och håller samma kvalitet som i Göteborgs skärgård. Det salta inströmmande vattnet, den så kallade saltkilen, når hela vägen upp förbi Lilla Bommen och in i Frihamnen.