
Kontaktperson
En kontaktperson kan fungera som en vän eller medmänniska, ett stöd i vardagen eller ett sätt att utöka sitt sociala nätverk. Det kan handla om att ta promenader tillsammans, gå och fika eller andra aktiviteter som passar för just er. Det finns olika typer av kontaktpersoner och kan se ut på många olika sätt. En kontaktperson kan stötta ett barn, en ungdom eller vuxen, med eller utan eventuell funktionsnedsättning.
Kontaktperson vid funktionsnedsättning
Kontaktpersonen fungerar som en vän och medmänniska till en ungdom eller vuxen som har någon form av intellektuell, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Personen ska underlätta för den enskilde att leva ett självständigt liv genom att minska social isolering och är någon att uppleva nya saker tillsammans med. Vanligtvis träffas man någon gång i veckan eller några gånger i månaden.
Filmer om insatsen "Kontaktperson enligt LSS" — Länk till Myndigheten för delaktighet
Kontaktperson vid social problematik
Kontaktperson är ett viktigt och uppskattat stöd till barn och ungdomar med social problematik. Kontaktpersonen och ungdomen träffas någon gång i veckan eller ett par gånger i månaden. Ungdomarna frågar ofta efter en person att prata med, som lyssnar på dem och som de kan göra aktiviteter med.
Vill du bli kontaktperson?
Just nu har vi pausat rekryteringen av kontaktpersoner för vuxna med funktionsnedsättning, eftersom vi redan har många godkända kontaktpersoner. Om du är mellan 20 och 40 år och vill bli kontaktperson för barn och unga, är du välkommen att ansöka nu. Övriga sökande ber vi att söka igen längre fram. Håll utkik på vår hemsida för uppdaterad information.
(Senast uppdaterat februari 2025)
Vanliga frågor och svar
-
Vem kan bli kontaktperson?
För att vara kontaktperson behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att du har en stabil livssituation, samt tid och engagemang för att ta dig an uppdraget. Om du vill bli kontaktperson görs en utredning av din situation och kontroll i olika register. Detta för att se om du passar för uppdraget och motsvarar de krav som kontaktpersonverksamheten ställer på en kontaktperson. I utbyte lär du känna en ny människa och kanske får en vän för livet.
- Är
kontaktperson ett jobb?
Nej, det är inte ett jobb så du får inte någon lön. Att vara kontaktperson är ett uppdrag och du får ersättning i form av arvode och omkostnader.
- Vad får jag
för ersättning?
Ersättningen beror på uppdragets omfattning och karaktär. Arvodet är runt 1000 kronor i månaden och är beskattningsbart.
- Jag ska åka på
en längre resa om ett halvår. Kan jag ändå ansöka om att bli kontaktperson?
Nej. Ingen kan veta exakt vad som händer i framtiden, men att vara kontaktperson handlar om att bygga en relation som behöver vara stabil över tid. Om du redan nu vet att du ska flytta för att studera eller jobba på en annan ort inom de närmaste två åren, är det bäst att inte ansöka.
- Behövs det kontaktpersoner
för barn och unga?
Ja! Vi letar efter fler som kan vara kontaktperson för barn och unga. Vi söker yngre kontaktpersoner mellan 20-35 år som tycker om att umgås med, och har erfarenhet av barn och ungdomar med ADHD eller autism. Du träffar barnet eller ungdomen ungefär en gång i veckan. Vi har gott om färdigutredda kontaktpersoner som är över 40 år som väntar på uppdrag och därför utreder vi sällan nya kontaktpersoner i den åldern. Om du är över 40 år och vill hjälpa till kanske ett uppdrag som kontaktfamilj kan passa?
- Behövs det kontaktpersoner
för vuxna med funktionshinder?
Ja! Vi letar just nu främst efter kontaktpersoner mellan 25-45 år då vi har många redan färdiga kontaktpersoner över 45 år som väntar på uppdrag. Men om du har mycket erfarenhet av personer med funktionsnedsättningar kan vi ändå vara intresserade av dig. Du som är över 45 år och utan erfarenhet av målgruppen kan antingen ansöka nu och hamna på vår väntelista eller hålla koll här på vår webbplats som uppdateras om och när våra behov ändras. Då är du välkommen att söka igen.
Folder om att vara kontaktperson
Behöver du en kontaktperson?
För att ansöka om kontaktperson vänder du dig till socialtjänsten där du bor. En socialsekreterare utreder och fattar beslut. Du kan ha rätt till insatsen kontaktperson utifrån att du till exempel har funktionsnedsättning eller en social problematik.
Insatsen kontaktperson kan beviljas enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS eller Socialtjänstlagen, SOL.