Fotograf: Lo Birgersson

Kontaktfamilj


En kontaktfamilj tar emot ett barn eller ett syskonpar i sitt hem vanligtvis var tredje helg och en vecka på sommaren. Uppdragen som kontaktfamilj kan se väldigt olika ut och därför behöver vi också trygga vuxna med olika styrkor som vill bli extrafamilj till någon annans barn.

Det finns många olika anledningar till att ett barn kan behöva en extrafamilj med stabila och trygga vuxna. Gemensamt för alla barnen är att de behöver ett utvidgat nätverk för att de ska fortsätta utvecklas på ett bra sätt. Det är ett mycket uppskattat stöd för många barn och deras föräldrar och kontaktfamiljen blir ofta viktiga personer i barnets liv.

Vill du bli kontaktfamilj?

För att vara kontaktfamilj behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att ni har en stabil livssituation samt har tid, plats och engagemang för att ta hand om ett barn. Om du och din familj vill bli kontaktfamilj görs en utredning av din situation, med hembesök och kontroll i olika register. En bedömning av dig som kontaktfamilj görs och en matchning med ett barn sker.

Anmäl intresse


Behöver du en kontaktfamilj?

Har du och ditt barn behov av en extra familj som stöd? Om du vill ansöka om att få en kontaktfamilj ska du vända dig till socialkontoret i din förvaltning.