Till sidans huvudinnehåll

Goteborg.se ligger nere på söndag 16 juni kl. 9-15

Senast uppdaterad: 14 juni 2024 klockan 10:33

På söndag 16 juni utför vi underhåll på goteborg.se. Det innebär att goteborg.se ligger nere ungefär klockan 9-15, men det kan bli klart tidigare. Vi hoppas att det inte skapar problem för dig och att du har möjlighet att besöka webbplatsen en annan tid.

Naturområde med en stor sjö.
Foto: Peter Svenson

Torslandaviken

Torslandaviken, även kallad Torsviken, är ett naturområde känt för sin fågelrikedom och är en viktig plats för fåglar att rasta och övervintra. Närmare 290 fågelarter har observerats i området däribland orientpiparen, näktergal och backsvala. Torslandavikens rika fågelliv har sedan länge lockat ornitologer till området som ligger mellan Göteborgs hamn och ett före detta flygfält i en tidigare havsvik. En förutsättning för det rika fågellivet är att det är rikt på föda tack vare de långgrunda mjukbottnarna och skyddade vikarna där saltvatten möter sötvatten.

Upplev området genom att följa den 6,5 km markerade naturstigen runt vattnet. Stigen passar såväl den naturintresserade fågelskådaren som terränglöparen eller den som bara vill promenera. Slingan är anpassad för att du ska få en bra upplevelse samtidigt som fåglarna får lugn och ro. Runt slingan hittar du informationsskyltar som berättar om platsen och på vägen hittar du både utsiktsplatser, fågeltorn, gömslen och rastplatser. Underlaget är omväxlande och består både av gräs, berg, grus, lera och asfalt, så ett par bra och tåliga skor är att rekommendera.

I den norra delen av Torsviken hittar du en samling fågelbon i mänsklig skala, konstverk skapade av konstnären Gunilla Bandolin.

Foldern Välkommen till Torslandaviken

Torslandaviken ingår i EU:s ekologiska nätverk av naturområden som kallas Natura 2000. Syftet med Natura 2000-områden är att bevara och utveckla livsmiljöer för skyddsvärda vilda djur och växter. I Torslandaviken finns de skyddsvärda arterna sångsvan, salskrake och brushane.

Torslandaviken har även blivit klassat som ett Important Bird Area-område av organisationen Bird Life International. Det är de tre arterna sångsvan, bergand och knipa som ligger till grund för detta skyddsprogram. Det skydd som natura 2000 utgör innebär att fåglarna inte får störas. Håll därför hunden kopplad och välj ett annat område att fiska på.

2022 färdigställde Göteborgs hamn ett paradis för vadarfåglar i södra delen av området, som består av grunda dammar och öar för vadare att rasta.

Torslandaviken ligger på sydvästra Hisingen vid Göta Älvs mynning. Startplatser för naturstigen är Karholmen, småbåtshamnen Lagunen, Krossvägen och Hjärtholmsvägen.

Närmaste hållplats är Gamla hangaren och Terminalvägen.

För dig med bil finns parkering finns vid Torslanda Golf (Gamla Hangaren), vid Krossvägen samt vid fd modellflyget nära Karholmen.

Tar du cykeln kan du parkera vid informationsskylten vid Gamla Hangaren eller vid Karholmen.

Geografiskt område

Hisingen

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Hittar du inte vad du letar efter?

Till Hitta naturområden

${loading}