Till sidans huvudinnehåll
Naturområde med stenhäll i förgrund och tallar i bakgrund

Naturområden

I Göteborg finns det mer skog, grönområden och vatten än gator och bebyggelse. Naturen är mycket varierande och här finns något för alla. Kust, skog, berg eller sjö? Eller varför inte njuta av stadens unika dalgångar eller böljande åkerlandskap?

Hitta naturområden

Vill du veta mer om djur och natur? Eller bara komma ut i naturen för att njuta av stillheten eller motionera? Här hittar du information om naturområden i Göteborg och hur du kan ta dig dit med kollektivtrafiken.

Naturreservat

I Göteborg finns sjutton naturreservat. Naturreservat finns för att långsiktigt skydda värdefull natur och platser för friluftsliv. I ett naturreservat är naturområdet särskilt skyddat på grund av de naturtyper, växter och djur som finns där.

Hitta naturspots

Göteborg har en varierad natur, som är rik på kontraster. För att märka ut naturens olika karaktärer på ett tydligt sätt har stadsmiljöförvaltningen satt ut sex så kallade naturspots, i utvalda naturområden i Göteborg.

Tips och råd när du ger dig ut i naturen

Göteborg har många fina naturområden för promenader, svamp- och bärplockning, som är värda ett besök. Innan du ger dig ut är det bra att förbereda sig, för att undvika att gå vilse. På den här sidan får du lite handfasta tips.

Trycksaker om våra naturområden

Här hittar du trycksaker om naturområden som du kan skriva ut och ta med dig när du ska ut i naturen.

Relaterad information

Blåbärsris i skogen

Allemansrätten

I Sverige får alla vara i naturen, även i områden som någon annan äger. I naturen får du bland annat plocka bär och svamp. Detta kallas allemansrätt. Allemansrätten innebär också att du inte får skada naturen eller störa djuren och andra som vistas i den. Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets webbplats.

Påskliljor som bildar en stig att följa

Upptäck Göteborg – Ut och njut

Här finns tips på platser att besöka utifrån olika teman. Förhoppningsvis hittar du ett nytt favoritställe där du kan vara ute och njuta, på säkert avstånd från andra besökare. Besök gärna en plats nära dig eller som du kan cykla till eller nå på ett annat säkert sätt.

${loading}