Till sidans huvudinnehåll

Trygghetskamera


Trygghetskamera är tillsyn via webbkamera – dag som natt – för dig som behöver tillsyn utan att bli störd.
En trygghetskamera mot vit bakgrund.
Så här ser en trygghetskamera ut.

Trygghetskamera är tillsyn via webbkamera – dag som natt – för dig som behöver tillsyn utan att bli störd. Samtidigt som du kan känna dig trygg med att någon tittar till dig. Trygghetskamera kan också passa personer med minnesproblematik som har svårt att känna igen ansikten eller blir nervösa och oroliga av främmande människor i hemmet.

Ansök om trygghetskamera

Du kontaktar din socialsekreterare för att ansöka om trygghetskamera. När du blivit beviljad en trygghetskamera kommer Trygghetsjouren i Göteborgs Stad att kontakta dig så att ni kan komma överens om en tid för installation.

Hitta socialsekreterare funktionsstöd 

Hitta socialsekreterare äldreomsorg

Du kan också ansöka via e-tjänst eller via blankett som du sedan postar till oss.

Ansök om trygghetskamera

Blankett för ansökan om stöd i hemmet

Hur funkar det?

Tjänsten är ett alternativ, eller komplement, till ordinarie tillsyn med besök i hemmet. Tillsynen sker i cirka 30 sekunder och görs vid flera tillfällen enligt överenskommelse. Övrig tid är kameran avstängd. Om trygghetsjouren inte ser dig under tillsynstillfället, görs en ny tillsyn inom 20 minuter. Om du fortfarande inte är synlig så ringer de hem till dig för att se så allt är bra. Svarar du inte, görs ett hembesök.

Det skapas inget bild-, ljud- eller filmmaterial. Det enda som finns är loggtider för när, hur länge och vem som gjort tillsynen.

Vanliga frågor och svar

 • Vad krävs för att få trygghetskamera?

  Om du beviljas nattlig tillsyn så får du automatiskt tjänsten trygghetskamera. Du och din socialsekreterare går tillsammans igenom om vilka ungefärliga tider som kameran ska användas.

 • Vad kostar det?

  Trygghetskamera ingår i kostnaden för trygghetslarm och kostar inget extra.

 • Hur går installationen till?

  När du blivit beviljad trygghetskamera ringer personal från Trygghetsjouren till dig och bokar tid. Installationen sker inom några arbetsdagar och kostar inget extra. Installationen omfattar en router och en digital kamera som placeras i riktning mot sängen. Utrustningen kräver bara ström och det blir ingen åverkan på din bostad.

 • Kan tjänsten avbrytas när som helst?

  Ja, du kan avsluta tillsynen med trygghetskameran när som helst. Du kan också välja att inte ha tillsyn via trygghetskamera vissa nätter om du till exempel skulle få besök. På så sätt är det enkelt att prova på tjänsten för att se hur den fungerar.

Felanmälan och teknisk support

Trygghetsjouren utför installation, underhåll och service av trygghetskamera och dess tillbehör. Kontakta Trygghetsjouren för felanmälan eller support.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 85 85
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Box 12013
402 41 Göteborg

Relaterad information

Flera kvinnor promenerar
Omsorg och stöd

Är du anhörig?

Du kan ta kontakt med anhörigkonsulent som erbjuder stödsamtal, samtalsgrupper, information, rådgivning och andra aktiviteter. Du behöver inte vara släkt för att vara anhörig.

Någon skriver på en laptop
Kommun och politik

Överklaga beslut om bistånd

Om du inte är nöjd med beslutet du fått kan du överklaga via ett så kallat förvaltningsbesvär. Lämna din överklagan till äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen inom tre veckor från det att du fått beslutet du inte är nöjd med.

${loading}