Särskilt förordnad vårdnadshavare
Vad är en särskilt förordnad vårdnadshavare?
Personer som är under 18 år är omyndiga och kan inte företräda sina egna intressen. Alla omyndiga personer ska därför ha en vårdnadshavare och förmyndare. Oftast är föräldrar både vårdnadshavare och förmyndare men i vissa situationer måste tingsrätten utse någon annan person till dessa roller. De kallas särskilt förordnad vårdnadshavare eller särskilt förordnad förmyndare. En särskilt förordnad vårdnadshavare utses av tingsrätten på begäran av kommunens socialnämnd.
När behövs en särskilt förordnad vårdnadshavare?
En särskilt förordnad vårdnadshavare ska utses om båda föräldrarna avlider eller om föräldrarna är olämpliga som vårdnadshavare och förmyndare. Det kan också behövas en särskilt förordnad vårdnadshavare om föräldrarna är frånvarande under lång tid och därför inte kommer att kunna fatta beslut i frågor som rör barnet. Det kan handla om ensamkommande barn eller om att vårdnadshavaren är försvunnen, skild från barnet under lång tid, mycket allvarligt eller långvarigt sjuk.
Vad gör en särskilt förordnad vårdnadshavare?
En särskilt förordnad vårdnadshavare tar över föräldrarnas roll som vårdnadshavare och, om inte rätten beslutat något annat, som förmyndare. Som särskilt förordnad vårdnadshavare ansvarar du för barnets personliga förhållanden tills barnet är 18 år. Det innebär att du bland annat hjälper barnet i kontakt med skola, sjukvård, myndigheter, omsorg och deltar i den långsiktiga planeringen för barnets framtid.
I uppdraget ingår att ha regelbunden kontakt med socialtjänsten och se till att barnet får tillsyn, omsorg och trygghet. Du ska också hjälpa barnet att, om möjligt, ha kontakt med sin biologiska familj och andra anhöriga inom och utom landet och att ansöka om pass och id-kort.
Ansvar för ekonomi
Som särskilt förordnad vårdnadshavare ansvarar du också för barnets ekonomi och är skyldig att årligen redovisa denna till överförmyndaren. Här ingår också att exempelvis söka barnbidrag, studiebidrag och att skriva under papper där vårdnadshavares namnteckning krävs. Har barnet tillgångar, till exempel pengar på bank eller aktier, är det du som ansvarar för förvaltningen av dessa tillgångar.
Ingen försörjningsplikt
Som särskilt förordnad vårdnadshavare har du ingen skyldighet att försörja barnet ekonomiskt.
Ingen arvsrätt
Barnet har ingen arvsrätt efter den särskilt förordnade vårdnadshavaren.
Redovisningsskyldighet och ersättning
Som särskilt förordnad vårdnadshavare är du skyldig att en gång per år redovisa barnets ekonomi till överförmyndaren.
Du har rätt till ett arvode, det vill säga ersättning, för din insats. Arvodet för den del i uppdraget som handlar om förmyndarskap beslutas av överförmyndaren i den kommun där barnet är folkbokförd. I Göteborg beslutar överförmyndaren även om arvode för den del i uppdraget som handlar om vårdnadshavarskap. Arvodets storlek och vem som betalar ut arvodet för uppdraget som avser vårdnadshavarskapet skiljer sig åt i olika kommuner.
Mer information
Information till dig som har blivit utsedd till särskild förordnad vårdnadshavare
Vem kan bli särskilt förordnad vårdnadshavare?
När en särskilt förordnad vårdnadshavare ska utses startar socialnämnden en utredning för att bedöma om personen som ska utses till särskilt förordnad vårdnadshavare är lämpad att ge barnet omvårdnad, trygghet och en god fostran. Vid rekryteringen tas hänsyn till barnets ålder och utveckling samt den personliga anknytningen mellan barnet och den tilltänkta vårdnadshavaren. Det är endast myndiga personer som kan bli särskilt förordnad vårdnadshavare. Det finns inget krav om att den tilltänkta vårdnadshavaren ska kunna prata barnets språk.
Kontakta Göteborgs Stad
Har du frågor om uppdraget eller vill bli särskilt förordnad vårdnadshavare kan du kontakta Göteborgs Stads kontaktcenter.
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg
Har du frågor om arvode för särskilt förordnade vårdnadshavare kan du kontakta överförmyndaren.
Kontakta överförmyndaren.