Till sidans huvudinnehåll

Stöd i din bostad


Vill du helst åldras där du bor idag? Möjligheterna att bo kvar när man blir äldre är många. Ibland behövs bara lite stöd i vardagen.
Att bo kvar behöver inte betyda att det måste vara precis som det alltid har varit. Med enkla medel går det att anpassa hemmet allteftersom behoven uppstår. Det kan handla om att ta bort några mattor för att förhindra fallolyckor, skaffa ett trygghetslarm för att du ska känna dig trygg eller ansöka om hemtjänst som underlättar för dig i din vardag.

Läs mer på sidorna nedan om hur du kan göra det möjligt att bo kvar i ditt nuvarande hem så länge som du själv vill.

Relaterad information

Bygga, bo och leva hållbart

Få hjälp att anpassa bostaden

Bostadsanpassningsbidraget är för dig som har en har en bestående eller långvarig funktionsnedsättning. För bidraget ska du anpassa bostaden. Det handlar om att du ska kunna förflytta dig, sova, sköta hygien, laga mat, äta och ta dig in och ur bostaden.

Omsorg och stöd

Fixartjänst - för din säkerhet

Ibland kan det vara skönt, och framför allt säkrare, att få hjälp med praktiska saker i sitt hem. Du som har en bestående funktionsnedsättning eller är äldre än 69 år kan få hjälp av fixartjänst. Vi vill öka tryggheten och förebygga olyckor genom vår tjänst.

Omsorg och stöd

Hemtjänst

När du behöver stöd i vardagen kan du, oavsett ålder, ansöka om hemtjänst. Vi hjälper dig med till exempel personlig hygien, aktiviteter och hushållssysslor som städ och tvätt. Du bestämmer tillsammans med hemtjänsten vad som ska göras, när och hur du ska få hjälp.

Omsorg och stöd

Tips och råd av syninstruktörer

Du som har en synnedsättning kan vända dig till syninstruktörerna. De ger dig tips och råd och lär ut strategier för en mer fungerande, självständig och trygg vardag.

Omsorg och stöd

Trygghetslarm

Den som har ett trygghetslarm kan kalla på hjälp vid behov. Via en knapptryckning på den bärbara larmklockan får du kontakt med Trygghetsjouren, dygnet runt.

Omsorg och stöd

Trygghetskamera

En trygghetskamera är tillsyn via webbkamera – dag som natt – för dig som behöver tillsyn utan att bli störd.

Omsorg och stöd

Hjälpmedel för äldre

Det finns olika typer av hjälpmedel som kan underlätta din vardag. Ibland behöver du kontakta sjukvården och få hjälp av legitimerad personal. Andra saker som inte kräver särskild träning för att användas kan du köpa själv.

Omsorg och stöd

Få färdig mat hemlevererad

Den som har svårt att laga sin mat själv kan ansöka om att få middagsmat levererad hem till bostaden. Det är en socialsekreteraren som bedömer ditt behov av att få maten levererad hem.

Omsorg och stöd

Avgifter och kostnader för hjälp i hemmet

Vad hjälp i hemmet kostar beror såklart på vilken slags hjälp du får. En del service är gratis medan andra tjänster har fast avgift.

Omsorg och stöd

Bli bättre på att använda ny teknik

Får du panik av teknik, är din smarta telefon dum och känner du dig vilse i www? Det behöver inte vara så svårt. Här finns tips, råd och hjälp att få hur du kan bli bättre på att använda ny teknik.

Omsorg och stöd

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal primärvård, eller kommunal hälso- och sjukvård som det också kallas, kan du få om det är svårt att ta sig till vårdcentralen eller när du behöver hälso- och sjukvård flera gånger i veckan.

Kontakta äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om vårt utbud så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Zirkongatan 7

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.90022641896666,57.64110784125824] }, "properties":{ "title":"Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen", "content":"Zirkongatan 7" } }]

Postadress

Box 334
421 23 Västra Frölunda

Öppettider

${loading}