Till sidans huvudinnehåll
Ett foto av flerfamiljshus och villor i ett bostadsområde.

Bostadstillägg för pensionärer

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension som du kan ansöka om för att betala ditt boende. Det är Pensionsmyndigheten som ansvarar för bostadstillägg till pensionärer.

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Du kan ansöka om bostadstillägg för din boendekostnad oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt, eget hus, vård- och omsorgsboende eller annat boende.

Vad avgör om du får bostadstillägg?

  • Du måste bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepension
  • Vilket år du är född avgör när du tidigast kan ansöka om bostadstillägg
  • Din bostadskostnad, dina inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få tillägg

Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även om du har rätt till äldreförsörjningsstöd.

Har du inte möjlighet att göra en beräkning via webben kan du ringa Pensionsmyndighetens kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Ansök om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten

Du eller din anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.

Pensionsmyndighetens webbplats. 

Vem kan få kommunalt bostadstillägg?

Kommunalt bostadstillägg är ett ekonomiskt stöd för dig som har funktionsnedsättning och därför har särskilda behov för hur din bostad är utformad. Är du pensionär och har en funktionsnedsättning kan du ansöka om det här tillägget om du är folkbokförd i Göteborg och har ett godkänt beslut från Pensionsmyndigheten om bostadstillägg.

Kommunalt bostadstillägg

Kontakta avgiftshandläggare

Har du synpunkter eller frågor kring avgifter och kostnader inom äldreomsorgen så kan du kontakta avgiftshandläggare inom äldreomsorg.

Avgiftshandläggare för dig över 65

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Relaterat

Ansök hos Pensionsmyndigheten

Hos Pensionsmyndigheten finns all information du behöver. Till exempel vem som kan få bostadstillägg, hur du ansöker och hur du anmäler ändringar. (pensionsmyndigheten.se)

Omsorg och stöd

Kommunalt bostadstillägg

Kommunalt bostadstillägg är ett ekonomiskt stöd för dig som har funktionsnedsättning. Bidraget är inkomstrelaterat och du måste förnya din ansökan varje år.

${loading}