Fairtrade City och rättvis handel
Vad är rättvis handel?
Rättvis handel är handel på schysta villkor, där de som har producerat eller odlat produkterna har haft bra arbets- och levnadsvillkor. Det finns olika märkningar som visar att en produkt är producerad på ett schyst sätt. Exempel på etiska märkningar är Fairtrade, Fair for Life, Rainforest Alliance och WFTO.
Det finns också produkter som är rättvist handlade som inte har någon märkning. Dessa produkter finns ofta i butiker som enbart säljer rättvist handlade produkter.
Vad är en Fairtrade City?
Kommunen ska informera om rättvis handel, och leva upp till kriterierna för etisk upphandling. Det ska också finnas ett brett utbud av etiskt märkta produkter i butiker, på caféer, hotell, restauranger och arbetsplatser. Ett annat krav är att det finns en samrådsgrupp som ska driva arbetet med diplomeringen. Samrådsgruppen ska ha en bred förankring i samhället och inkludera representanter från exempelvis ideella organisationer, företag, politiker och kommunala tjänstepersoner.
Fairtrade City Göteborgs företagsnätverk
Vill du som företagare engagera dig för rättvis handel och hållbar konsumtion? Mer information om hur du blir medlem i Fairtrade Citys företagsnätverk.
Global kampanj
Det finns Fair TradeTowns i hela världen. Den första var Garstang i Storbritannien år 2001. Efter det har fler än 2000 städer över hela världen diplomerats. I Sverige finns det 49 kommuner som är Fairtrade Cities.
För att få veta mer om vad det innebär att vara en Fairtrade City, kan du läsa mer på Fairtrade Sveriges webbplats och på den internationella sidan för världens alla Fairtrade City-diplomerade kommuner och städer.
Kontakta Fairtrade City Göteborg
Har du synpunkter eller frågor kan du kontakta Fairtrade City Göteborg.
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- fairtradecity@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Box 11364
404 28 Göteborg