Installation av ultrafilter för vatten
Vad gör staden för att vi ska ha hälsosamt dricksvatten?
Redan idag har Göteborg ett gott och hälsosamt dricksvatten. För att stärka skyddet mot parasiter, virus och bakterier i dricksvatten utökar Kretslopp och vatten med ultrafilter, en slags reningsprocess, på Alelyckans vattenverk.
Varför testas metoden med ultrafilter?
Ultrafilter är en investering för framtiden. Med framtida klimatförändringar kan sjukdomsframkallande organismer i vattnet öka. Ultrafilter tar bort mikroorganismer som kan göra oss sjuka. Nu bygger vi för en god framtida vattenförsörjning för göteborgarna. Det består av tunna spagettiliknande ihåliga plaströr perforerade med minimala hål, mindre än ögat kan uppfatta. I dessa pyttesmå hål fastnar eventuella mikroorganismer och det rena vattnet pressas ut genom hålen. Göteborgarna kan känna sig trygga med sitt kranvatten.
När startade arbetet med ta fram ultrafilter och var används det i dag?
Projektet startade 2016 då Kretslopp och vatten genomförde ett första test för att se om ultrafilter kunde fungera som ett reningssteg på Alelyckans vattenverk. Ultrafiltret ska vara installerat och klart under 2026. Lackarebäcks vattenverk, Göteborgs andra vattenverk, invigde sin ultrafilteranläggning 2016.
Vem i staden är ansvariga för framtagande och installation av ultrafilter?
Kretslopp och vatten genomför arbetet tillsammans med entreprenörer.
Kontakt
Louise U Otterdahl
Kommunikationsansvarig
E-post: Louise.utter.otterdahl@kretsloppochvatten.goteborg.se
Nyheter
Övrig kontakt
Öppettider
Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Besöksadress
Gamlestadsvägen 317Postadress
424 23 Angered