Ny arena och stadsutveckling i evenemangsområdet
Vad
Kommunfullmäktige har beslutat att en ny multiarena ska placeras på Valhallabadets tomt med annex i anslutning till denna. Annexet blir en mindre multiarena som bland annat ska ersätta Lisebergshallen. Nya sporthallar ska ersätta de befintliga och ett nytt centralbad ska placeras norr om Valhallagatan. Den nya arenan ska positionera sig som en konkurrenskraftig plats bland europeiska destinationer med jämförbart invånarantal.
Dessutom har stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram ett planprogram för att evenemangsområdet kring Valhallagatan ska utvecklas till en levande och attraktiv stadsdel, med både bostäder och verksamheter. Detta ska skapa trygga gatumiljöer och liv och rörelse samtidigt som staden byggs ihop. Burgårdsparken ska bevaras och utvecklas till en integrerad och tillgänglig grönyta. Vill du följa planprocessen för planprogrammet för en del av evenemangsområdet? Då kan du ta del av alla dokument här.
Vill du följa planprocessen för detaljplanerna i evenemangsområdet? Då kan du följa processen för detaljplan för arenor och blandstad söder om Valhallagatan och detaljplan för centralbad och blandstad norr om Vallhallagatan.
Var?
Evenemangsområdet avser området från Ullevi till Svenska Mässan, väster om Mölndalsån och öster om Burgårdsparken. Stadsutveckling planeras för hela området med lite olika karaktär. Söder om Valhallagatan planeras för en ny arena på Valhallabadets tomt, med annex i anslutning till arenan. Norr om Valhallagatan planeras för ett nytt centralbad.
Varför?
Evenemangsområdet behöver förnyas och utvecklas för att Göteborg ska fortsätta vara en konkurrenskraftig och attraktiv evenemangsstad, både för göteborgarna och för andra besökare. Området upplevs som otryggt och är idag en barriär mellan Gårda, Lorensberg och Heden som gör att staden inte hänger ihop.
När?
Planeringen för att utveckla området pågår för fullt. En viktig milstolpe är programsamrådet i detaljplaneprocessen som hålls sommaren 2024. Därefter följer samråd kring detaljplanerna för både norra och södra kvarteren samt inriktningsbeslut för planerade investeringar i området.
Övergripande tidplan för Evenemangsområdet
Vem?
Kommunstyrelsen har uppdraget att, tillsammans med stadsbyggnadsnämnden, exploateringsnämnden, Idrott- och föreningsnämnden, Higab AB och Got Event AB, planera för ny arena och stadsutveckling i evenemangsområdet.
Aktuellt från Göteborgs Stad
Frågor och svar
-
Vad omfattar arbetet?
Planering för stadsutveckling och evenemangsområde i området söder om Ullevi och norr om Svenska Mässan, i området längs med Mölndalsån och gränsande mot Burgårdsparken. Avsikten är stadsutveckling med en hög andel offentliga anläggningar, men även bostäder, kontor, handel med mera. Det ska vara en stadsdel som tydligare integreras i staden och som blir upplevelserik, väl gestaltad och trygg.
Söder om Valhallagatan:
En ”arenapark” omfattande:
- En ny multiarena som ersättning för Scandinavium
- Ett nytt annex som ersättning för sedan tidigare rivna Lisebergshallen
- Blandstad med handel, kontor, restauranger, eventuella bostäder med mera
Norr om Valhallagatan:
- Ett centralbad
- Skola och förskolor
- Park och grönområden
- Blandstad med bostäder med mera
Nya sporthallar som ersättning för befintliga ska också ingå i området. Huvudinriktningen i planeringsarbetet är att dessa integreras med centralbadet i norra kvarteret.
-
Vad händer nu när vägvalsbeslutet är fattat?
Det fortsatta arbetet med planering och utredning som pågår behövs för att bättre förstå områdets möjligheter och begränsningar. Detta gäller såväl ekonomiska förutsättningar som frågor kring skissarbete, exploatering, logistik, trafik och kulturmiljö. I kommande arbetsprocess kommer fler beslut av olika karaktär troligtvis behövas för att sätta ramar för inriktning och investering i olika delar av området.
-
Varför ska en ny arena byggas?
Nuvarande Scandinavium håller inte måttet för att kunna arrangera de konserter och idrottsevenemang vi vill kunna ha i Göteborg. En ny arena ska bygga vidare på Göteborgs historia som en del av centrala staden, där evenemang kan samspela med vardagslivet och koppla an mot bad, hallar och Svenska Mässan.
-
Varför ska ett nytt centralbad byggas?
Valhallabadet är gammalt och tekniskt utslitet. Göteborg behöver ett modernt centralbad med stor kapacitet för simundervisning och motionsverksamhet. Ett bad som också är anpassat till föreningslivets behov och som kan fungera för SM-tävlingar inom simidrotten. Med en ny multiarena och ett nytt centralbad kan Göteborg fortsätta vara en attraktiv, hållbar och konkurrenskraftig evenemangsstad, med mer välmående göteborgare.
-
Hur påverkas verksamheter i/nära området?
Det är oundvikligt att många verksamheter kommer att påverkas i samband med ett genomförande. Hur och på vilket sätt är för tidigt att säga, men vi arbetar för att minska verksamhetspåverkan så mycket som möjligt. Vi förstår att det får konkret påverkan för berörda verksamheter – och därför prioriterar vi en nära dialog med dem som berörs. Målet är att vi ska åstadkomma något som blir riktigt bra för boende, besökare och näringsliv.
Den kortsiktiga påverkan på verksamheter i och i nära anslutning till området behöver ställas mot de positiva effekter som kommer intressenter och göteborgare till godo under lång tid framöver. Situationen är inte unik för Göteborg - alla växande städer med ambitioner att utveckla sin attraktivitet genom evenemang och stadsutveckling måste göra avvägningar. Vi vill satsa nu för att fortsätta kunna erbjuda samma möjligheter även framåt – med fantastiska evenemang i staden.
-
Vad händer med verksamheterna som redan finns i området? Kommer de att ersättas?
Det dröjer något innan vi har behov av några ersättningsfunktioner. Många av de funktioner som idag finns i området kommer att ersättas av permanenta lösningar. Där detta inte är fallet, eller där det krävs övergångslösningar, har Got Event och Idrott- och föreningsförvaltningen i uppdrag att hantera temporära och permanenta lösningar där det finns behov.
-
Vad händer med kulturvärden i området, som Valhallabadet och Landeriet?
Påverkan på kulturmiljön som helhet utreds inom arbetet med pågående planprogram och detaljplaner. Stöd tas också av tidigare utredningar samt från en övergripande analys av materiella och immateriella värden i Valhallabadet och hur dessa kan omhändertas. Stora Katrinelunds landeri som byggnad är byggnadsminnesmärkt och kommer inte att beröras i arbetet.
-
Blir det några bostäder i området?
Ja, ambitionen utifrån den politiska inriktningen är att det ska byggas både hyresrätter, bostadsrätter och studentbostäder i området. Antalet bostäder går inte att svara på förrän de platskrävande arenorna fått sin tänkta placering. Projektet får då möjlighet att planera in övriga funktioner som utöver arenor och bostäder även avser innefatta skola, förskola, evenemangsytor, gator och park.
-
Hur ser arbetsprocessen ut framåt?
Vi har full förståelse för att göteborgarna väntar med otålighet på den nya arenan men projektet omfattar så mycket mer än den; det är ett mycket omfattande stadsutvecklingsprojekt. Den kommande processen är nödvändig för att resultatet ska kunna hålla den kvalitet som göteborgarna efterfrågar.
-
Vilka möjligheter finns att påverka?
- Det pågår dialoger med besökare i området för att fånga behov idag och framåt.
- Det pågår samtal med centrala intressenter i området i form av befintliga verksamheter, besökare med olika ändamål i området, med flera.
- Inom ramen för detaljplaneprocessen är programsamråd planerat till sommaren 2024 och samråd kring detaljplanerna 2024/2025.
Kontaktpersoner
Carl-Anton Holmgren
Programledare stadsledningskontoret
Telefonnummer: 031-368 04 24
E-post: carl-anton.holmgren@stadshuset.goteborg.se
Linnea Finskud
Stadsbyggnadsförvaltningen
Robin Sjöström
Stadsbyggnadsförvaltningen
Anette Palle
Kommunikationssamordnare
E-post: anette.palle@stadshuset.goteborg.se
För dig som vill veta mer
Övrig kontakt
För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg