Stöd under dina studier på komvux
När du studerar kan det ibland kännas jobbigt. Oavsett om du behöver stöd med dina studier, har personliga funderingar eller känner dig orolig över något, finns det hjälp att få. Det finns många olika personer som finns för att hjälpa och stötta dig på din studieresa.
Du är inte ensam
För att få stöd i dina studier inom vuxenutbildning finns det olika resurser du kan vända dig till både inom samhället, skolan och från din familj. Det är viktigt att komma ihåg att varje persons behov kan skilja sig och att det kan ta tid att hitta det bästa stödet för just dig. Ta därför tid att utforska och prova olika resurser och se vad som fungerar bäst för dig.
Ta hjälp av dina lärare
Vänd dig i första hand till dina lärare för att få extra handledning eller om de behöver tydliggöra uppgifter. Många skolor erbjuder extra stöd och läxhjälp efter skoltid, där du kan få hjälp med specifika ämnen eller klara av dina läxor.
Tveka inte att kontakta specialpedagog eller kurator på skolan
Har du särskilda behov eller utmaningar i dina studier kan en specialpedagog vara till stor hjälp. De kan ge dig anpassningar eller extra stöd så att du kan nå dina mål.
Om du behöver prata om dina känslor eller något som bekymrar dig kan du vända dig till en kurator. De är här för att lyssna och ge dig stöd på ett tryggt och förstående sätt. De har tystnadsplikt, vilket betyder att de inte får prata om din situation med någon annan utan din tillåtelse. De kan också hjälpa dig i kontakt med myndigheter eller andra vårdgivare.
Du hittar kontaktuppgifter till din skola under sidan Hitta komvux.
Studie- och yrkesvägledare finns tillgängliga
Uppdatera din studieplanering längs vägen och få en konkret plan på vad du kan, vad du vill och vad som saknas för att nå dina mål. De ger rådgivning och stöd när det kommer till val av kurs, studieteknik och karriärvägledning. Vägledare kan också ge dig tips för att förbättra din inlärningsförmåga.
Ordna studiegrupper
Tänk på att du ofta delar din oro med dina klasskamrater. Organisera en studiegrupp med andra elever inom samma ämne för att tillsammans kunna diskutera och lösa svåra uppgifter eller frågor. Genom att plugga tillsammans blir det både roligare och enklare att förbereda sig. Gå igenom material så att ni får en gemensam bild. Ofta har ni förstått olika saker och kan förklara för varandra.
Utanför skolan finns alla fina bibliotek
Besök ditt lokala bibliotek för att få tillgång till böcker, resurser och ibland även studiegrupper eller handledningstjänster.
Onlineforum och diskussionsgrupper
Det finns flera plattformar och forum som erbjuder handledning, lektioner och övningsuppgifter inom flera områden. Hör efter med lärare, klasskamrater eller studie- och yrkesvägledare om de kan ge dig tips var du kan leta.
Familj, vänner och släktingar
Berätta för din familj, vänner och släktingar om dina studiemål och vilket stöd du behöver. De kan vara till hjälp genom att ge dig tid och utrymme att fokusera på studierna. De kan också vara till hjälp genom att stötta dig känslomässigt under perioder med hög arbetsbelastning.
Kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning
Har du synpunkter eller frågor om vuxenutbildning så kan du kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning.
Öppettider
Besöksadress
Brogatan 4
Postadress
Arbetsmarknad och vuxenutbildning
402 29 Göteborg