Till sidans huvudinnehåll

Plugga smart för att lyckas


För att lyckas i skolan behöver du plugga smart. Genom att använda bra studietekniker och planera din tid, kan du maximera ditt lärande och nå dina mål. Nyckeln är en tydlig studieplan.

En bra studieteknik är nyckeln till framgång

Vuxenutbildning innebär mycket självständigt arbete. Du pluggar för att du har valt det själv och det läggs ett stort ansvar på dig som individ. När du börjar studera kan det vara jobbigt eftersom tempot i undervisningen  är högt men du kommer att vänja dig. 

Det är viktigt att börja plugga i tid, sätta upp en plan för kursen och se dina studier som ett arbete. Du hittar flera bra tips på hur du kan förbättra din studieteknik online. Glöm inte att tillsammans med alla bra tips om inlärning och repetition så är träning, mat och sömn lika viktiga. 

Våra 10 bästa tips för bättre studieteknik:

  1. Bestäm tider för att studera varje dag och se till att du är alltid följer dem.
  2. Använd visuella hjälpmedel som färgkodade anteckningar, tankekarta eller diagram för att organisera och förstå informationen bättre.
  3. Komplettera ditt textmaterial med att lyssna på poddar eller titta på videolektioner
  4. Skapa en studiegrupp för att diskutera, öva på att förklara och lösa problem tillsammans.
  5. Belöna dig själv efter framsteg eller färdigställda mål.
  6. Var aktiv under studietiden genom att promenader, träning eller stå upp och röra på dig medan du memorerar information. Detta kan hjälpa minnet och koncentrationen.
  7. Använd dig av olika miljöer att studera på för att undvika tristess och förbättra koncentrationen, som att byta mellan bibliotek, parker eller kaféer.
  8. Skapa och uppdatera en studieplan med specifika mål och delmål. Genom att ha tydliga och realistiska studiemål kan du hålla dig motiverad och fokuserad. Detta hjälper våra studie- och yrkesvägledare dig med.
  9. Använd lugn musik som en bakgrund när du studerar för att skapa en bättre inlärningsmiljö.
  10. Skriv ner frågor och svar på små papperslappar och ta dem med dig överallt. När du har lite ledig tid kan du gå igenom frågorna och svara för att öva på din kunskap.


Kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning

Har du synpunkter eller frågor om vuxenutbildning så kan du kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Öppettider

För frågor om vuxenutbildning

Telefon
031-368 30 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Brogatan 4

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.955524679337568,57.70101050886716] }, "properties":{ "title":"Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Brogatan 4", "content":"Brogatan 4" } }]

Postadress

Arbetsmarknad och vuxenutbildning
402 29 Göteborg

${loading}