Till sidans huvudinnehåll
Bilden visar en man som sitter framför en dator. Bakgrunden är tvådelad. Vänstersidan visar ett barnrum och den högra en skolsal.

Välj en studieform som passar dig


Det finns olika typer av studieformer och det viktigaste är att hitta ett sätt som passar dig och dina behov bäst för att nå dina mål.

Studier på heltid eller deltid

När du studerar på heltid kan du räkna med att lägga ungefär 40 timmar per vecka, alltså en vanlig arbetsvecka, på din utbildning. Studier på heltid kan vara påfrestande även om du inte jobbar, men fördelen är förstås att du blir klar snabbare

Halvtid innebär att du läser på 50 procent av studietiden, medan deltid betyder att du läser på 25 procent av tiden. Studier på halvtid eller deltid har ett lägre tempo och är ett smart val om du kombinerar studierna med jobb. Men det innebär också att du kan räkna med en studieplan som sträcker sig över en längre tid.

Det finns både dag- och kvällskurser, så att du kan anpassa dina studier efter din personliga tidtabell.

Närundervisning på dagtid

Närundervisning dag innebär att du går till skolan och studerar tillsammans med andra elever. Det är ett bra val för dig som inte är van vid att studera, eftersom det ger möjlighet att träffa läraren direkt och också samarbeta och umgås med dina klasskamrater. Du kan också dra nytta av studiehallen på skolan för att få arbetsro. För olika moment i kurser kommer du att använda skolans lärplattform.

Närundervisning på kvällstid

Närundervisning kväll innebär att du deltar på lektioner på kvällen i ett klassrum på skolan. Din lärare leder undervisningen och du kan använda skolans lärplattform för olika moment i kursen. Du har dessutom möjlighet att arbeta i studiehall på skolan utanför lektionstid.

En kvinna sitter vid ett skrivbord och antecknar i en anteckningsbok. Det står en dator på skrivbordet.

Distans med fjärrundervisning 

Om du vill att dina studier ska vara självständiga och flexibla kan distans med fjärrundervisning vara rätt för dig. Du kan studera var som helst eftersom du inte behöver vara fysiskt närvarande i skolan. Distans med fjärrundervisning innebär att du studerar självständigt med hjälp av dator, internet och skolans lärplattform men du har även obligatoriska lektioner med din lärare via en videolänk. I kursen ingår att genomföra vissa obligatoriska uppgifter och prov. Vissa bedömningstillfällen är på skolan.

Flexibla studier

Flexibla studier innebär en kombination av studier på distans och obligatoriska lektioner på plats på skolan. Du studerar självständigt med hjälp av dator, internet och skolans lärplattform men du kommer också till skolan vid vissa tillfällen enligt skolans schema för att ha lektioner med din lärare. I kursen ingår att genomföra vissa obligatoriska uppgifter och prov. Vissa bedömningstillfällen är på skolan.

Oavsett vilken studieform du väljer så finns det många fördelar. Det viktigaste är att hitta ett sätt som passar dig och dina behov bäst för att nå dina mål. Genom att hitta rätt studieform ökar du dina kunskaper och öppnar upp för nya karriärmöjligheter.

Vill du kombinera jobb med studier?

Ett jobb vid sidan av studierna kan vara bra för att dryga ut kassan, eller så har du redan ett jobb och vill studera på deltid. Tricket för att lyckas i båda fallen är att hitta den rätta balansen mellan studier och arbete.

I fokus

Så lyckas du med studier på egen hand

Det finns många fördelar med att studera på distans med fjärrundervisning eller med flexiblare studier. Det blir lättare att anpassa dina studier till din personliga tidtabell. Men det kan också vara svårt att planera din studietid eftersom studier på egen hand kräver både rutin och självdisciplin. Här hittar du viktig information som kan hjälpa dig på vägen.

Kombinera jobb med studier

Att kombinera jobb med studier inom vuxenutbildning kan vara en utmaning, men med rätt planering och organisation är det fullt möjligt.

Kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning

Har du synpunkter eller frågor om vuxenutbildning så kan du kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Öppettider

För frågor om vuxenutbildning

Telefon
031-368 30 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Brogatan 4

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.955524679337568,57.70101050886716] }, "properties":{ "title":"Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Brogatan 4", "content":"Brogatan 4" } }]

Postadress

Arbetsmarknad och vuxenutbildning
402 29 Göteborg

${loading}