Till sidans huvudinnehåll
Gymnasieelever sedda från ovan. De skriver för hand.

Ansök till gymnasieskola

När du söker till gymnasieskolan ska du välja skola, program, inriktning och ibland också profil. Du som bor i Göteborgsregionen kan söka till vilken skola du vill i regionen.

Ansökningstider och öppet hus

Du som är mellan 16 och 20 år och har avslutat grundskolan kan söka till gymnasiet. Innan du bestämmer dig för vilken skola och program du vill gå så kan du besöka skolornas öppet hus. Då får du veta mer om hur det är att gå på skolan och hur de olika programmen ser ut där.

Utbildningar

Du kan välja mellan 18 nationella program i gymnasieskolan. Det finns tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande program. Har du inte tillräckliga betyg för att komma in på de nationella programmen kan du gå ett introduktionsprogram.

Så här ansöker du

När du söker till gymnasieskolan ska du välja skola, program, inriktning och ibland också profil. Du som bor i Göteborgsregionen kan söka till vilken skola du vill i regionen.

Behörighet

För att kunna söka till gymnasieskolan måste du ha avslutat grundskolan. För de högskoleförberedande programmen och för yrkesprogrammen krävs det olika behörighet. Du som inte har tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet kan läsa ett introduktionsprogram.

Byta skola eller program

Vill du byta gymnasieskola eller program kontaktar du först din rektor. Vill du ha hjälp med studie- och yrkesvägledning för att hitta en annan utbildning, kontaktar du studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Ansök till Riksgymnasiet

Du som har svåra rörelsehinder kan söka till Riksgymnasiet. Här kan du få anpassad undervisning och habilitering. Det finns även elevbostäder vid skolan.

Relaterad information

Två elever i ett klassrum.

Ansök via webbplatsen Indra

I mitten av december får du som går i nian hem ett brev i brevlådan. I brevet hittar du ett lösenord som du använder på gymnasieantagningens webbplats, Indra. Där gör du ditt gymnasieval. Det gäller även dig som gått ett introduktionsprogram och nu är behörig att söka ett nationellt program. På webbplatsen Indra väljer du skola, program, inriktning och i vissa fall även profil.

${loading}