Till sidans huvudinnehåll

Starta en sluten uteservering


En sluten uteservering har avskärmande väggar och döljer fasaden bakom uteserveringen, därför krävs omsorg om detaljerna för att den ska passa in i omgivningen. En sluten uteservering kräver bygglov och tillåts bara i undantagsfall.
En sluten uteservering är ofta svårare att anpassa till omgivningen, så att den upplevs som ett varsamt tillägg i känsliga miljöer. Även om väggarna är delvis öppningsbara och taket är delvis möjligt att fälla ut och in döljs fasaden bakom uteserveringen. Ju större och avskärmande den slutna uteserveringen är, desto viktigare blir bland annat material av god kvalité och omsorg om detaljer.
Illustration av en sluten uteservering med stora glasfönster som inramning.

Så ansöker du om sluten uteservering

 1. 1

  Att tänka på före du ansöker

  Vägen till en färdig uteservering går smidigare om du redan i förväg känner till vilka regler som gäller för dig. Det kan till exempel handla om:

  • Krav på tillgänglighet.
  • Hur du får använda platsen.
  • Vad som gäller för ljud som kan uppfattas som störande.

  Du bör därför läsa igenom informationen som finns här och på ett tidigt stadium kontakta de olika tillståndsgivarna, och eventuellt ta hjälp av konsulter.

  Det handlar till exempel om att prata med stadsmiljöförvaltningen om kostnad för att få använda stadens mark, med tillståndsenheten om vilka handlingar som krävs för serveringstillstånd eller kanske ta hjälp av en konsult såsom arkitekt eller antikvarie innan du lämnar in din bygglovsansökan.

  Du kan inte få svar på allt innan du ansöker eftersom det först kan avgöras vid tillståndsprövningen, men du kan få hjälp med vilka tillstånd du behöver och hur du lämnar in ansökningar som är så kompletta som möjligt från början.

  Tänk också på att:

  • Slutna uteserveringar tillåts bara i undantagsfall.
  • En sluten uteservering kräver bygglov.
  • Dela gärna upp uteserveringen i en mindre, inbyggd del närmast fasaden och framför den en större, öppen del med lovfria åtgärder. Det är lättare att få bygglov för en sådan.
 2. 2

  Ta reda på vilka tillstånd du kan behöva

 3. 3

  Ta reda på vilka regler som gäller för din uteservering

  Ta reda på vilka regler som gäller för din uteservering. Här finns de regler som är bra för dig att känna till.

 4. 4

  Invänta beslut och checka av att du har alla beslut

  Kontrollera att du har alla beslut - det kan ta längre tid än du tror. Du blir kontaktad om du behöver skicka in fler handlingar. Tillstånden du kan behöva är:

  Tillstånd att använda offentlig plats

  Beslut om bygglov

  Serveringstillstånd

  Tillstånd för brandfarlig vara

 5. 5

  Dags att bygga

  När du har fått alla beslut är det dags att bygga.

 6. 6

  Byggt klart? Dags för slutbesked.

  När uteserveringen är färdig ska du anmäla det till stadsbyggnadsförvaltningen. Därefter ska stadsbyggnadsförvaltningen godkänna det som är byggt och ge ett slutbesked. I startbeskedet, som ofta tas i samband med beslut om bygglov, står det vilka handlingar du behöver skicka in när du ansöker om slutbesked.

  Begäran om slutbesked

Filer och dokument

Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice

Har du synpunkter eller frågor om uteserveringar kan du kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice.

Telefon och e-post

Telefon
031-368 19 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Köpmansgatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514] }, "properties":{ "title":"Stadsbyggnadsförvaltningens kundservice", "content":"Köpmansgatan 20" } }]

Postadress

Box 2554
403 17 Göteborg

Öppettider

${loading}