Vi som jobbar här


Vi som arbetar på Regionalt stödcentrum heder har stor erfarenhet av att möta personer som lever med hedersnormer. För att kunna erbjuda dig bästa möjliga stöd har vi olika yrkesbakgrund och kompetenser. Här kommer en kort presentation av vilka vi är och vad vi kan erbjuda.

Kurator

Kuratorn ger råd, stöd och information till dig som är utsatt. Vi har bra koll på dina rättigheter och hur samhället fungerar. Vi vet också hur det kan vara att leva med hedersnormer, och vilka processer man kan hamna i. Vi anpassar oss efter din livssituation och dina önskemål. Du kan vända dig direkt till oss utan remiss eller beslut från socialtjänsten. Du väljer själv om du vill träffa oss en eller flera gånger. Vi kan prata i telefon, träffas IRL eller digitalt. Om du vill kan vi också hjälpa dig att få kontakt med olika myndigheter eller instanser.

Utredare, Polisen

Utredaren som jobbar hos oss arbetar även på Brott i nära relation (BiNR) hos Polisen. Hennes uppdrag på Regionalt stödcentrum heder är att ge råd, stöd och information kring lagar, rättigheter och rättsprocesser. Många som lever med hedersnormer blir utsatta för olika typer av brott. Det kan till exempel handla om att någon hotar dig, låser in dig eller bestämmer vem du ska gifta dig med. Hon kan till exempel berätta vad som händer om du väljer att göra en polisanmälan.

Barnmorska

Vår barnmorska arbetar också på Ungdomsmottagningen. Henne kan du kontakta om du vill ha råd, stöd och information kring kropp, kön, hälsa, relationer och sexualitet. Många som har vuxit upp i en miljö med hedersnormer har fått lära sig att känna skam över kön, kropp och sexualitet. Det kan vara bra att bolla dessa känslor och tankar med en trygg person som har kunskap och är van vid att prata om ämnet. Du kan träffa barnmorskan en eller flera gånger. Om du har varit med om sexuella övergrepp kan barnmorskan ge stöd och lotsa dig vidare.